Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Tanjug/AP Photo/Nataća Pisarenko/File

“Sporazum o zameni ruskog gasa azerbejdžanskim je jedan od predloga” o kojima se trenutno razgovara. Ukrajina nastoji da zadrži svoju ulogu tranzitne zemlje i pomogne zapadnim susedima da obezbede energetsku sigurnost”, rekao je Zelenski u intervjuu televiziji Blumberg.

Evropa je pokušala da se odvikne od ruskog gasa od ruske invazije, ali neke evropske države nastavljaju da ga preuzimaju kroz gasovod koji prelazi Ukrajinu.

Sporazum koji pokriva ovaj tranzitni aranžman ističe krajem 2024. godine, a s obzirom na to da rat i dalje besni, mnogi analitičari očekuju da će se dotok gasa zaustaviti, navodi Blumberg.

“Ne želimo da produžavamo gasni ugovor sa Ruskom Federacijom. Ne želimo da ovde zarađuju. Sada se razmatraju alternativni koraci kako možemo da koristimo gasovod sa drugim dobavljačem gasa, drugom zemljom. Pregovori su u toku”, rekao je Zelenski.

Evropske referentne cene gasa pale su na niže nakon predsednikovih komentara, produžavajući dnevne gubitke ispod 33 evra po megavat-satu.

Aktuelni sporazum između ukrajinske državne energetske kompanije Naftogas dd i ruskog Gazproma PJSC potpisan je 2019.

Blumberg je ranije javio da su prošlog meseca evropski zvaničnici pregovarali da zadrže protok gasa kroz Ukrajinu.

Azerbejdžan tvrdi da je na putu da udvostruči izvoz gasa u Evropu

Ukrajina je nekada bila glavni kanal za ruski prirodni gas u Evropu, zadovoljavajući oko četvrtine potreba EU.

Tranzit se smanjio nakon što je Rusija pokrenula alternativne rute, ali i dalje šalje u EU oko 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje preko Ukrajine, uglavnom u Slovačku i Austriju.

Azerbejdžan je rekao da želi da poveća izvoz gasa u Evropu, ali još nije obezbedio dovoljno dugoročnih poslova da bi investirao u dalju proizvodnju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: