Podeli vest

Kijevu nije potrebno prisustvo francuskog vojnog osoblja, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky/File

Zelenski je u intervjuu za francusku televiziju BFM rekao da sve dok Ukrajina izdržava, francuska vojska može ostati na francuskoj teritoriji.

“Vaša deca neće ginuti u Ukrajini. Ako Rusija dođe u sukob sa nekom NATO zemljom, vaša deca mogu biti poslata u neku od zemalja NATO-a, ali to će već biti drugačija situacija”, dodao je predsednik Ukrajine.

Zelenski je, međutim, rekao da, iako Ukrajina nije deo Severnoatlantske alijanse, on “ne vidi ništa loše” u slanju stranog vojnog i tehničkog osoblja da bi se obučavali pripadnici Oružanih snaga Ukrajine i popravljalo ukrajinsko naoružanje.

Zelenski je ponovio da se Ukrajina suočava sa poteškoćama zbog nedostatka artiljerijskih granata, vazdušne blokade, ruskih raketa dugog dometa i velikog broja ruskih dronova.

Francuski predsednik Emanuel Makron krajem februara je izjavio da će Pariz učiniti sve da spreči Rusiju da “pobedi u ratu sa Ukrajinom”.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, ali, kako je rekao, još nije postignut konsenzus o tom pitanju.

Zvaničnici mnogih evropskih zemalja su, nakon ove izjave Makrona, rekli da nema govora o prebacivanju vojnog osoblja u Ukrajinu.

Nemački kancelar Olaf Šolc i ministar odbrane Boris Pistorijus su naglasili da Nemačka neće slati svoje trupe u Ukrajinu, a Šolc je dodatno pojasnio da zemlje NATO u celini to neće učiniti.

Komentarišući izjavu francuskog predsednika, zvanična Moskva je upozorila da bi takav razvoj događaja neminovno doveo do direktnog vojnog sukoba Rusije i NATO-a.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: