Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da Ukrajina pokušava da spase vojnike iz čeličane Azovstalj

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zelenski
Foto: Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potvrdio je putem video obraćanja da je počela evakuacija ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstalj u Marijupolju.

“Nadamo se da ćemo moći da spasimo živote naših momaka. Među njima i onih koji su ozbiljno povređeni i potrebna im je medicinska pomoć. Posao na tome da se vrate kućama uveliko traje, ali je to vrlo delikatno i potrebno je vreme”, kazao je Zelenski, preneo je TAS S.

Ukrajinski puk koji je dugo branio čeličanu kao poslednje uporište Ukrajine u Mariupolju, proglasio je svoju misiju završenom u ponedeljak, nakon što je više od 260 boraca, uključujući neke teško ranjene, evakuisano i odvedeno u oblasti pod kontrolom Rusije.

Zelenski je dodao da je evakuacija “na teritorije koje drze separatisti” urađena sa ciljem da se spasu životi boraca koji su nedeljama odolevali ruskim napadima u lavirintu podzemnih prolaza ispod Azovstalja.

“Ukrajini je potrebno na njeni heroji budu živi, to je naš princip”, dodao je on.

Rusko Ministarsvo odbrane saopštilo je u ponedeljak da je postignut sporazum da se evakuišu ranjeni ukrajinski vojnici iz “Azovstalja”, zbog čega su otvoreni humanitarni koridori samo u ovu svrhu.

Ministarstvo je dodalo da je proglašen prekid vatre u okolnim oblastima oko čeličane i da je humanitarni koridor otvoren da se pruži izlaz ranjenim ukrajinskim vojnicima, kako bi mogli da se prebace u bolnicu u Novoazovsku, koji se nalazi u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Pre toga, ukrajinska strana je navela da su 53 teško ranjena ukrajinska vojnika evakuisana 16. maja iz Azovstalja u Novoazovsk, dok je još 211 ukrajinskih trupa evakuisano u grad Jelenovka, takođe u DPR.

Potpredsednica ukrajinske Vlade Irina Vereščuk saopštila je 7. maja da su iz Azovstalja evakuisane sve žene, deca i stari.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: