Podeli vest

Sto sedamdeseti dan rata u Ukrajini. Ponovo su granate padale oko nuklearne elektrane Zaporožje, međusobne optužbe dve strane za odgovornost su nastavljene

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

UKRAJINA-DONJECK
Tanjug/AP Photo/Nariman El-Mofty

Ponovo su granate padale oko nuklearne elektrane Zaporožje, međusobne optužbe dve strane za odgovornost

Gradonačelnik Harkova tvrdi da su ruske grante padale po stambenim zgradama. 

Nebeznja: Zaporožje kontrolisu Rusi, nema logike da napadaju sami sebe

Nuklearku Zaporožje kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju ni samo postrojenje, kao ni grad Energodar, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u Savetu bezbednosti UN.

“Na Desetoj preglednoj konferenciji strana ugovornica o neširenju nuklearnog oružja, predstavnici kijevskog režima i druge delegacije izneli su cinične i apsurdne optužbe za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje protiv Rusije”, poručio je ruski diplomata, a prenosi agencija TAS S.

Nebenzja je dodao da je, kako je naveo, to “propagandno smeće pokupila zapadna štampa”.

“Sve ovo se radi suprotno zdravom razumu, s obzirom na to da zaporošku nuklearku kontrolišu ruske oružane snage. Elementarna logika sugeriše da naša vojska nema razloga da granatira postrojenje, grad ili sebe”, precizirao je on.

Prethodno je naveo da, kako je rekao, zločinacke akcije Kijeva u pogledu zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe.

“Prave razmere nuklearne katastrofe u zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva”, rekao je Nebenzja, preneo je Sputnjik.

Istakao je da je zračenje u nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali da je, ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

Pozvao je stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN “shvata punoću svoje odgovornosti” i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

“S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pre moguće, možda čak i pre kraja avgusta”, naglasio je ruski diplomata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: