Nova studija nemačkih naučnika pokazuje da je kod privlačnosti polova važno koje zanimanje osobe obavljaju. I.. da, ovo važi i za žene i za muškarce

Autor : Bilten.rs , Izvor :

ljubav
Foto: Shutterstock

Nastavnica osnovne škole? Privlačno. Vatrogasac? U svakom slučaju. Ali šta je sa poslastičarima ili vaspitačem? Berlinski istraživači iz Berlinskog naučnog centra za društvena istraživanja (VZB) sproveli su nekoliko studija kako bi istražili koje će karijere privlače suprotan pol

Muško- ženski poslovi su i dalje podeljeni

Muškarci koji se bave poslovima koji se smatraju tipično muškim posebno su privlačni ženama. Dakle, inženjeri, zanatlije i tehničari. S druge strane, žene izgledaju privlačno muškarcima ako imaju posao koji se smatra tipično ženskim – kao što je učiteljica, medicinska sestra ili vaspitačica.

Studija takođe pokazuje da žene i muškarci ponekad svesno biraju svoje karijere na osnovu toga kako utiču na suprotni pol.

To potvrđuje i statistika Nemačkog ekonomskog instituta. Prema ovoj studiji, najpopularnija zanimanja za obuku su sekreteracije, medicinske ili stomatološke sestre i asistenkinje i prodavačice. Za muškarce, međutim, to su inženjeri automobilske mehatronike, IT stručnjaci i inženjeri elektronike.

UPS! Ipak je važno u kom okruženju vam partner radi

Istraživanja su se, između ostalih, zasnivala na tri studije.

U prvoj studiji procenjeni su reprezentativni podaci ankete od 1,6 miliona žena i muškaraca starosti između 28 i 65 godina. Rezultat: žene koje rade u profesijama u kojima dominiraju muškarci imaju do pet posto manje šanse da žive sa partnerom nego žene u profesijama u kojima druge žene pretežno rade. Isto važi i za muškarce: ako rade u profesiji u kojoj dominiraju žene, njihove šanse da žive sa ženom su deset odsto manje nego kod muškaraca koji rade u profesiji u kojoj dominiraju muškarci.

Da bi se otkrilo da li je to zbog izbora karijere ili su učesnici studije generalno manje zainteresovani za vezu, sproveden je eksperiment.

Naučnici predvođeni društvenim naučnikom Lenom Hip kreirali su profile za upoznavanje žena i muškaraca na mreži.

Posle dve nedelje postalo je jasno da ljudi koji su prosečno privlačni deluju privlačnije suprotnom polu ako imaju posao koji se smatra tipičnim za njihov pol.

Za žene je šansa za „poklapanje“ porasla za 23 odsto, a za muškarce za 40 odsto.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: