Vreme je za novogodišnje odluke, a ako je među njima ona da ćete sledeće godine postati aktivniji i imati više energije, možda je vreme da nabavite kućnog ljubimca.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Novo istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Network Open pokazalo je da stariji odrasli koji žive sami i imaju ljubimca imaju manje šanse da dožive problem sa izražavanjem misli i govorom. Razdraganiji su i aktivniji. Isto važi i za one mlađe.Osim što ćete imati oštar um u starosti, posedovanje ljubimca donosi i blagodeti za mentalno zdravlje.

Anketa koju je sproveo Američki psihijatrijski savez 2023. godine otkrila je da je 86% ispitanika reklo da njihovi ljubimci pozitivno doprinose njihovom blagostanju, pri čemu je 69% navelo da su njihovi ljubimci pomogli u smanjenju stresa i anksioznosti.

Evo nekoliko načina na koje kućni ljubimci mogu uticati na mentalno blagostanje:

  1. Smanjenje stresa i anksioznosti: Interakcija sa kućnim ljubimcima, poput maženja ili igranja s njima, može smanjiti nivo stresa i anksioznosti. Ovo se često pripisuje oslobađanju hormona oksitocina, poznatog kao “hormon ljubavi” ili “hormon vezanosti”, koji može poboljšati raspoloženje i smanjiti stres.
  2. Pravljenje rutine: Briga o kućnom ljubimcu može stvoriti rutinu i odgovornost, što može biti posebno korisno za ljude koji se bore s anksioznošću ili depresijom. Rutina pruža osećaj stabilnosti i reda.
  3. Smanjenje usamljenosti: Kućni ljubimci, posebno psi, često su društveni i vole interakciju s vlasnicima. Ovo može biti od posebne koristi osobama koje žive same ili se suočavaju s osećajem usamljenosti.
  4. Povećanje fizičke aktivnosti: Šetnje s psom ili igre s kućnim ljubimcem mogu podstaći fizičku aktivnost vlasnika. Redovno vežbanje može imati pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, smanjujući stres i poboljšavajući raspoloženje.
  5. Podsticanje smeha i radosti: Ljubimci često unose radost u dom svojim smešnim ponašanjem ili neobičnim navikama. Smeh i radost imaju pozitivan efekat na mentalno zdravlje.
  6. Prisustvo i podrška: Kućni ljubimci mogu pružiti osećaj prisustva i podrške, naročito u teškim trenucima. Njihova prisutnost može delovati umirujuće i ohrabrujuće.
  7. Osećaj svrhe: Briga o kućnom ljubimcu može pružiti osećaj svrhe i doprineti osećaju da neko zavisi o vama. Ovo može biti posebno važno za ljude koji se bore s depresijom ili osećajem beznadežnosti.

Kada sve ovo sumiramo, jasno je zašto bi udomljavanje ili kupovina krznenog prijatelja bila jedna od najboljih novogodišnjih odluka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: