Podeli vest

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski rekla je danas da želi da svaka opština i svaki grad u Srbiji imaju kancelariju za porodicu ili većnika koji je zadužen za porodična pitanja, kako bi se kroz decentralizaciju, institucije približile građanima.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/

“Ja sam za 48 sati dobila na stotine poruka ljudi koji samo zbog nekih birokratskih prepreka nisu uspeli da ostvare svoja prava. I već to rešavamo. Mnoge smo juče obradovali u susret praznicima lepim vestima i objasnili im kako da te birokratske prepreke preskoče”, rekla je Đurđević Stamenkovski za TV Prvu.

Ona je dodala da je njen resor specifičan jer se rezultati rada mogu videti tek u narednoj deceniji.

“Zato je važno imati strpljenja jer problem demografije ne možete rešavati nekakvim instant rešenjima. Neophodna je dugoročna nacionalna strategija za porodicu, za demografiju. Preuzeću dobra iskustva susedne Mađarske koja je uspela da se suprotstavi biološkom izazovu i da podstakne rađanje u svojoj zemlji”, ističe Đurđević Stamenkovski.

Naglašava da ne postoji jednostavno rešenje kako povećati natalitet u Srbiji.

“Nije stvar samo u materijalnim podsticajima. Važno je da kao društvo, država i kao institucija stvorimo jedan ambijent u kome će biti poželjno da se deca rađaju, u kome će se roditelji ohrabriti ukoliko žele da dobiju treće, četvrto ili peto dete”, rekla je ona.

Dodala je da su sva rešenja koja je predložila premijer Miloš Vučević uvažio i u okviru svog ekspozea istakao ono što će biti fundamentalni principi u radu njenog resora.

“Obići ću celu Srbiju sa svojim timom, razgovarati sa predstavnicima lokalnih samouprava. Želim da svaka opština i svaki grad u Srbiji imaju kancelariju za porodicu ili većnika koji je zadužen za porodična pitanja, kako bismo na taj način, kroz tu decentralizaciju, približili institucije građanima, da bi oni mogli da rešavaju svoje birokratske probleme”, rekla je Đurđić Stamenkovski.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: