Podeli vest

Brisel je pozvao zemlje članice da već sada ograniče potrošnju kako bi pomogle da se popune skladišta pre zime.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

gas
Foto: Shutterstock

Zemlje Evropske unije nastoje da ublaže plan Evropske komisije kojim se od njih zahteva da smanje potrošnju gasa za 15 posto u periodu od avgusta 2022. do marta 2023. godine, pošto se Evropa priprema za zimu suočena s neizvesnostima u pogledu isporuka gasa iz Rusije, njenog glavnog snabdevača.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila da 15-procentno smanjenje potrošnje gasa 27 država članica u početku bude dobrovoljno, s tim da bi tu meru mogla da proglasi obavezujućom u slučaju vanrednih okolnosti sa snabdevanjem gasom.

Brisel je pozvao zemlje članice da već sada ograniče potrošnju kako bi pomogle da se popune skladišta pre zime.

Međutim, plan EU je naišao na otpor niza zemalja, pri čemu su neke odlučno protiv obaveznog smanjenja, a druge ne dozvoljavaju da Brisel kontroliše njihovu potrošnju energije.

Diplomate iz zemalja EU treba danas da razgovaraju o revidiranom predlogu, prema kojem bi 15-procentno smanjenje bilo zadržano kao dobrovoljni cilj za sve zemlje, dok bi ciljevi vezani za obavezno rezanje potrošnje gasa bili utvrđeni na različitim nivoima, prenosi agencija Rojters pozivajući se na uvid u taj dokument.

Najnoviji predlog, koji je pripremila Češka kao aktuelni predsedavajući sastancima zemalja EU, nudi niz izuzetaka od obavezujućeg cilja. Tako bi zemlje koje nisu povezane s gasnim mrežama EU bile izuzete, što bi moglo da se odnosi na ostrvske države poput Irske i Malte, dok bi ciljevi o obaveznom smanjenju za one s velikim količinama uskladištenog gasa mogli da se snize.

Državama koje izvoze gas u druge zemlje takođe bi mogli da budu smanjeni ciljani nivoi rezanja potrošnje, što verovatno uključuje Španiju, koja nije zavisna od gasa iz Rusije i koja je među najtvrđim protivnicima predloga EU. Kritični proizvodni sektori, kao što su hemijska i industrija čelika, takođe bi mogli da budu izuzeti.

Prema novom predlogu, proglašenje obavezng smanjenja potrošnje gasa bilo bi u nadležnosti nacionalnih vlada, a ne Komisiju, pri čemu bi taj predlog mogao bi da se usvoji samo uz podršku većine zemalja EU.

Diplomatski predstavnici država članica EU različito gledaju na najnoviji nacrt – pojedini ga pozdravljaju, a drugi su zabrinuti zbog velikog broja izuzeća.

Ministri energetike pokušaće da odobre novi nacrt u utorak, za šta je pogtrebno da većina od najmanje 15 zemalja EU glasa za predlog kako bi on postao zakon, navodi britanska agencija


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: