Podeli vest

Vrhovni sud SAD poništio je presudu kojom je legalizovan prekid trudnoće

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ABORTUS SAD
Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Vrhovni sud SAD poništio je danas presudu staru 50 godina koja je legalizovala abortus u celoj zemlji, zbog čega će milioni žena izgubiti zakonsko pravo na pobačaj.

Sud je poništio značajnu odluku u postupku Rou protiv Vejd iz 1973. čime je tehnički ukinuo federalno ustavno pravo na pobačaj u Americi čime se državama vraća mogućnost da donose zakone koji ga zabranjuju.

Očekuje se da bi 26 američkih država moglo usvojiti legislativu koji će zabraniti taj medicinski zahvat.

Sud je, odlukom za koju je glasalo šestoro sudija dok ih je protiv bilo troje, podržao zakon američke države Misisipi – koji zabranjuje abortus nakon 15 meseci trudnoće, prenosi Glas Amerike.

Takođe, sudije su smatrale da je presuda u slučaju Rou protiv Vejda, kojom su abortusi bili dozvoljeni u periodu između 24. i 28. nedelje trudnoće pogrešna jer se u američkom Ustavu ne pominje pravo na pobačaj.

Države pojedinačno sada mogu da odluče o legalnosti pobačaja.

“Smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus i ovlašćenje da se reguliše pitanje abortusa mora da se vrati građanima i njihovim izabranim predstavnicima”.

“Presuda Rou protiv Vejda je bila pogrešna od samog početka. Obrazloženje joj je bilo slabo, a odluka je imala štetne posledice. I umesto da doprinesu nacionalnom konsenzusu u vezi sa abortusom – slučajevi Rou i Kejsi dodatno su rasplamsali podele”, naveo je u obrazloženju odluke sudija Semjuel Alito.

Troje liberalnih sudija Stiven Brejer, Sonja Sotomajor i Elena Kegen istakli su zajedničko neslaganje nakon odluke Vrhovnog suda.

Presuda Rou protiv Vejda priznavala je pravo na ličnu privatnost zasnovanu na američkom Ustavu – kojom se ženama štiti mogućnost da prekinu trudnoću.

Vrhovni sud je presudom iz 1992. pod nazivom “Planirano roditeljstvo jugoistočne Pensilvanije protiv Kejsi” još jednom potvrdio pravo na abortus i zabranio zakone koji ograničavaju pristup abortusu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: