Podeli vest

Talibani su po dolasku na vlast ponovo uspostavili Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, kao kontrolora javnog morala, čiji je zadatak da sprovodi talibansku verziju islamskog zakona. Ženama nije dozvoljeno da se školuju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hidzab
Foto: Pixabay

Talibani, koji su se vratili na vlast u Avganistanu u augustu 2021. godine, i obećali da će promeniti način vladavine u odnosu na period 1990-ih uz veće poštovanje ljudskih prava, uradili su sve suprotno, i pribegli sistematskom uništavanju prava žena počevši od ukidanja prava na školovanje.

Ova radikalna islamistička grupa, obavezala se po povratku na vlast, nakon što su se američke trupe povukle iz zemlje, da će poštovati prava žena u okviru normi “islamskog zakona“.

Portparol talibana Suhail Šahen je tada rekao da će ženama biti dozvoljeno školovanje, a govorilo se i o nizu drugih stvari koje su na kraju ipak zabranjene.

Obećanja o “mekšem” pristupu naišla su na skepticizam, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, a preko milion Avganistanaca je navodno pobeglo iz države otkako su talibani ponovo preuzeli vlast, navodi CNN.

Žene ne mogu u škole, ali ni u parkove

Šesnaest meseci kasnije, čini se da su talibani pogazili svoju reč i kao da su uradili sve suprotno od obećanog.

Donet je niz uredbi koje su unazadile prava žena, izgrađena poslednje dve decenije. One su suočene s rigoroznim zabranama, između ostalog, i u obrazovanju. Samo nekoliko dana nakon ponovnog preuzimanja vlasti, koja nije međunarodno priznata, talibani su ponovo uspostavili Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, kao kontrolora javnog morala, čiji je zadatak da sprovodi talibansku verziju islamskog zakona.

Ministarstvu je od tada fokus sistematsko uništavanje prava žena u zemlji, a CNN navodi nekoliko oblasti društevnog života gde su njihova prava narušena počevši od obrazovanja. Talibani su 12. septembra 2021. objavili da žene mogu da pohađaju univerzitete u razdvojenim učionicama od muškaraca dok nose obavezni hidžab. Ali u martu 2022. godine vlada je zabranila devojčicama da pohađaju srednju školu. U svom poslednjem koraku ka suzbijanju obrazovanja žena, talibani su 20. decembra ove godine onemogućili univerzitetsko obrazovanje za sve studentkinje.

U pismu koje je objavilo ministarstvo obrazovanja navodi se da je odluka donesena na sednici vlade i da stupa na snagu odmah, a sa obrazloženjem da su univerziteti u Avganistanu zabranjeni za devojke jer “nisu poštovale kodeks oblačenja”.

Ženama je i pristup javnim prostorima značajno ograničen otkako su talibani ponovo na vlasti. Ranije im je bilo dozvoljeno da posećuju parkove tri dana u nedelji, a muškarcima preostala četiri, međutim 10. novembra je zabranjen ulazak ženama u sve parkove u Kabulu, čak i u pratnji rođaka.

Istog dana, talibanski zvaničnik u Kabulu najavio je da će ženama širom zemlje biti zabranjeno korišćenje teretana. Portparol ministarstva za propagiranje vrlina rekao je da je zabrana uvedena zbog toga što ljudi ignorišu naredbe o segregaciji, kao i zbog žena, koje ne nose hidžab.

Žene u Avganistanu više ne mogu da rade u većini sektora. Talibani su naredili ženama koje rade da ostanu kod kuće nakon preuzimanja vlasti u augustu 2021., a razlog je bio da nisu bezbedne u prisustvu vojnika. Pravo žena da putuju unutar Avganistana i u inostranstvo takođe je ograničeno.

Na putovanje preko 75 kilometara samo u pratnji muškarca

Krajem prošle godine najavljeno je da će ženama biti potreban muški pratilac da putuju na duž destinacije unutar zemlje. Svaka žena koja putuje dalje od 75 kilometara morala je da bude u pratnji muškog pratioca.

Portparol ministarstva za propagiranje vrlina, rekao je tada za CNN da novi zakon treba da spreči žene da “pričine bilo kakvu štetu”. U novim pravilima se takođe pozivaju vozači da u svoja vozila ne puštaju žene koje nemaju hidžab na sebi. A u martu je avganistanskim avio-kompanijama naređeno da zabrane ženama da se ukrcaju na letove osim u pratnji muškog pratioca.

Ovog leta, talibanski vrhovni vođa Hibatulah Akundžada naredio je ženama da se u javnosti potpuno pokriju, uključujući i svoja lica. Dekret je sugerisao da žene treba da ostanu kod kuće kad god je to moguće, jer je to “najbolja opcija za poštovanje šerijatskog hidžaba”, navodi CNN.

Talibanske vlasti su takođe naredile ženama, televizijskim novinarima, da pokrivaju lica dok se pojavljuju na televiziji. Otkako su se vratili na vlast, talibani su ukinuli Ministarstvo za ženska pitanja, ključno telo za unapređenje prava žena preko zakonodavnog sistema. Takođe su poništili Zakon o eliminaciji nasilja nad ženama, potpisan 2009. koji je štitio žene od zlostavljanja , uključujući prisilni brak.

Ograničenja talibanskih vlasti na prava žena su povećala međunarodnu zabrinutost i verovatno će dodatno uticati na izolovanost zemlje, navodi CNN.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je 27. decembra na puno, ravnopravno i smisleno učešće žena i devojaka u društvenom životu u Avganistanu, osudivši zabranu talibanske administracije da žene pohađaju univerzitete ili rade u organizacijama za humanitarnu pomoć.

U zajedničkom saopštenju, 15-člani Savet je poručio da zabrana ženama i devojkama da pohađaju srednje škole i univerzitete u Avganistanu “predstavlja sve veću eroziju u poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda”.

Savet je naveo da bi zabrana rada humanitarnim radnicama, objavljena u 24.decembra “imala značajan i neposredan uticaj na humanitarne aktivnosti u zemlji”, uključujući i aktivnosti Ujedinjenih nacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: