Podeli vest

Ukrajina je prošle godine zaplenila imovinu Rusije i Belorusije u vrednosti od 41 milijardu grivna (1,12 milijardi dolara), saopštio je Biro za ekonomsku bezbednost Ukrajine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

SUĐENJE
Foto: Pixabay

Ukrajina zaplenila imovinu Rusije i Belorusije u vrednosti 1,12 milijardi dolara

“U svim krivičnim postupcima zaplenjena je imovina čija se vrednost procenjuje na 46,7 milijardi grivna (skoro 1,28 milijardi dolara). Ogromni deo – 41 milijardu (1,1 milijarda dolara) čine imovina i objekti prava svojine Rusije i Belorusije.

Te aktive i imovina već su doneli 2,2 milijarde grivna (60,2 miliona dolara) prihoda državi”, navodi se u saopštenju Biroa, preneo je Sputnjik.

Među oduzetom imovinom su stambene i poslovne zgrade, bankovni računi, imovina, automobili, mineralna đubriva, apoteke, benzinske pumpe, vagoni, robne marke, finansijske institucije, fondovi, zemlјište, minerali.

U martu 2022. godine predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je zakon “O glavnim principima prinudnog oduzimanja objekata svojine Rusije i njenih stanovnika u Ukrajini”.

Početkom avgusta 2022. godine Zelenski je saopštio da je u Ukrajini zaplenjena ruska imovina ukupne vrednosti od oko 765 miliona dolara, te da se „taj posao nastavlјa“.

Premijer Ukrajine Denis Šmigalј tada je izjavio da je Vlada predložila Zelenskom da konfiskuje 903 objekta ruske imovine. Kako je saopšteno, prihod će biti preusmeren na odbranu i obnovu zemlјe.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: