Podeli vest

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov poručio je danas povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, koji se obeležava 22. aprila, da iskazuje najdublji pijetet stradalim nevinim žrtvama i naglasio da one nikada ne smeju da budu zaboravljene.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MLJMPDD (STR)

“Dužnost i obaveza svih nas, kao odgovornih članova društva, jeste da čuvamo sećanje na žrtve holokausta i genocida i druge žrtve fašizma u Drugom svetskom ratu, da sećanja i svest o pogubnosti mržnje i netolerancije prenosimo na naredne generacije i time osiguramo budućnost u kojoj vladaju mir, tolerancija, razumevanje i prihvatanje različitosti”, rekao je Žigmanov, stoji u saopštenju resornog ministarstva.

Ministar je naglasio da stradanja nevinih i užasi Drugog svetskog rata treba da budu opomena da samo dosledna i beskompromisna borba protiv rasne, verske, nacionalne i svake druge netolerancije, protiv govora mržnje i svakog oblika nasilja, te istrajna posvećenost negovanju tolerancije i uvažavanja različitosti, mogu da budu garancija da se takva zlodela nikada više neće ponoviti.

“Srbija je dosledno posvećena ovim ciljevima i vrednostima. Na mestu najzloglasnijeg nacističkog logora na teritoriji okupirane Srbije uspostavljen je Memorijalni centar „Staro sajmište“. Sredstvima iz budžeta Republike Srbije kontinuirano se podržava realizacija projekata i programa kojima se čuvaju sećanja na žrtve holokausta, genocida i zločina protiv čovečnosti tokom Drugog svetskog rata”, kaže Žigmanov.

On je podsetio da je u cilju borbe protiv govora mržnje, Vlada početkom 2020. godine usvojila Radnu definiciju antisemitizma, koju je dao Komitet za antisemitizam i poricanje holokausta Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust (IHRA).

“U kontekstu pravičnog rešavanja učinjene nepravde, uključujući nasilje i diskriminaciju verskih manjina, a u skladu sa Zakonom o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama holokausta koji nemaju živih naslednika, Savezu jevrejskih opština se, počev od januara 2017. godine do 2042. godine, opredeljuju sredstva u iznosu od 950.000 evra na godišnjem nivou,” stoji u saopštenju ministarstva.

Dan sećanja ustanovljen je da bi se sačuvalo od zaborava stradanje Srba, Roma i Jevreja u masovnim zločinima u Nezavisnoj državi Hrvatskoj i u okupiranoj Jugoslaviji.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: