Podeli vest


Delegacija Srbije, tokom dvodnevnog dijaloga sa članovima UN Komiteta za ljudska prava, pružila je dodatne konkretne informacije o merama koje Srbija preduzima kako bi obezbedila efikasno sprovođenje preporuka u vezi sa primenom Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, izjavio je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i šef državne delegacije na zasedanju Komiteta za ljudska prava UN u Ženevi od 14. do 15. marta.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/MLJMPDD (STR)

“Rezultatu dobrog, uspešnog i konstruktivnog dijaloga sa članovima Komiteta, umnogome je doprinela saradnja koju Vlada Srbije neguje sa organizacijama civilnog društva”, istakao je Žigmanov.

On je ocenio da su tematske sednice Saveta Vlade za praćenje UN preporuka na inicijativu organizacija civilnog društva i predstavljanje alternativnih izveštaja, najbolji način da donosioci odluka sveobuhvatno sagledaju izazove u implementaciji politika u oblasti ljudskih prava i pokušaju da sa organizacijama civilnog društva nađu najadekvatnije rešenje na dobrobit svih građana, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Žigmanov je rekao da je deo preporuka organizacija civilnog društva Komitet za ljudska prava UN ozbiljno shvatio i pokazao pojačano interesovanje za odgovorima u oblasti borbe protiv diskriminacije, posebno žena, dece, Roma, starijih osoba, LGBTI, izbeglica i migranata, zatim borbe protiv govora i zločina mržnje, slobode javnog okupljanja, mišljenja, izražavanja i udruživanja, kao i borbe protiv korupcije i o efektima reforme pravosuđa.

On je u izjavi dodao da je rešavanje ratnih zločina posebno osetljivo pitanje, ne samo u Srbiji, već i u regionu, i da su za prioritetne ciljeve postavljeni borba protiv nekažnjivosti, ubrzanje istraga i krivičnih gonjenja.

Prema rečima Žigmanova, delegacija je Komitetu za ljudska prava UN pružila i dodatne informacije o merama koje se primenjuju u vezi sa zaštitom lica koja su lišena slobode, politikama za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, prevenciju i zaštitu od torture.

Ministar je dodao da se delegacija obavezala da će preduzeti korake da osigura da se odluke Komiteta za ljudska prava UN po individualnim predstavkama sprovode, kroz obezbeđenje odgovarajućeg koordinacionog mehanizma za praćenje postupanja.

Šef državne delegacije je ukazao da se već radi na izradi priručnika za primenu svih ratifikovanih UN ugovora o ljudskim pravima, koji će moći da se koriste za obuku državnih službenika, pravosudnih organa, advokata i organizacija civilnog društva, kako bi se obezbedila i neposredna primena konvencija.

“Srbija ostaje opredeljena da posvećenim, predanim i kontinuiranim radom, kroz multisektorsku saradnju, ostvaruje dalji napredak u procesu demokratizacije, ispunjavanja međunarodnih obaveza i ostvarivanja najviših standarda, posebno u domenu ljudskih prava”, zaključio je Žigmanov.

Dijalog delegacije Srbije i članova Komiteta za ljudska prava pratili su u Ženevi predstavnici Beogradskog centra za ljudska prava, organizacija Praksis i Ideas, kao i stalna koordinatorka UN u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ

podnaslov

Autor : Bilten.rs , Izvor :


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: