Podeli vest

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre uručio je danas Izveštaj Evropske komisije predsedniku Narodne skupštine Srbije Vladimiru Orliću, a tom prilikom je kazao da je Izveštaj prepoznao činjenicu da sada postoji više pluralizma u parlamentu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orlić
FOTO TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/ARHIVA

Kako je navedeno u saopštenju Media Info EU, Žiofre je zahvalio na prilici da razgovara o preporukama Godišnjeg izveštaja i podsetio da Izveštaj ističe potrebu da se Srbija progresivno uskladi sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Posebno je ponovio delove Izveštaja o vladavini prava.

Kako se navodi, Žiofre je istakao da je ruska agresija na Ukrajinu stavila proširenje u centar političke pažnje te je sada trenutak da budemo zajedno i da se ubrza tempo reformi.

“Izveštaj ističe da su potrebni dalji rad i politička posvećenost da bi se nastavile i produbile reforme i otklonili nedostaci, posebno u ključnim oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija, slobode okupljanja i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima”, naveo je Žiofre.

Dodao je da bi Srbija naročito trebalo da usvoji zakone potrebne za primenu ustavnih promena u praksi u predviđenim rokovima, za efektivno jačanje nezavisnosti pravosuđa i samostalnosti tužilaštva i za borbu protiv nedozvoljenog uticaja.

Naglasio je da se u Izveštaju odaje priznanje za unapređenje izbornog okvira kroz sprovođenje mera identifikovanih tokom međupartijskog dijaloga i pojedinih preporuka ODIHR-a.

“Sada će biti važno da se sve preporuke OEBS-a/ODIHR-a i Saveta Evrope u potpunosti sprovedu mnogo pre novih izbora i kroz inkluzivan i transparentan proces”, naglasio je ambasador.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ