Podeli vest

Šef delegacije EU Emanuel Žiofre izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu da bi EU želela da Beograd što pre sprovede preporuke iz izveštaja ODIHR-a o izborima u Srbiji 17. decembra koje se odnose reformu izbornog procesa.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

žiofre
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Žiofre je rekao da je ODIHR u izveštaju naveo da Beograd mora da sprovede neke preporuke i naglasio da je iz Vlade Srbije rečeno da će to uraditi.

Žiofre je to rekao na panelu, na kojem su govorili i ambasador SAD Kristofer Hil i ministarka Tanja Miščević, a u čijem delu je bilo reči i o preprekama vezanim za pristupanje EU.

Šef delegacije EU ocenio je da je važno da se radi na svim pitanjima iz paketa fundamentalnih mera čije je postizanje neophodno na putu ka EU.

“Važno je da se svi koraci preduzmu, važna su sveobuhvatna pitanja osnovnih reformi, broba provi kriminala i krupcija nezavnsot provosuđa, a i proces normalizacije je i dalje relevatnan i značajan”, rekao je on i dodao da je bitna i ekonomija.

On je rekao i da treba krenuti u sprovođenje dva sporazuma Beograda sa Prištinom i dodao da mora da se u tom smislu napravi napredak.

Ocenio je i da je nakon agresije Rusije na Ukrajinu spoljna bezbednosna politika postala značajna i da suočeni sa novom realnošću žele da vide da su sve zemlje kandidati iskreni partneri EU u promociji i unapređenju zajedničke spoljne politike i ciljeva.

“Ovo je korpa svih pitanja i problema kojima moramo da se pozabavimo koja ne mogu da se razdvajaju jedna od drugoga jer je svako od njih deo velike celine. Moramo raditi na njima istovremeno”, rekao je Žiofre.

Po pitanju odnosa Srbije i Ukrajine i potrebe da Srbija uvede sankcije Rusiji Žiofre je rekao da treba dodati da je Srbija pokušala da pomogne Ukrajini, i da su na samitu u Tirani preduzete neke obaveze.

“Ne bi trebalo da nam izmakne da su EU i njene članice donele odluku da u novom periodu proširenja Zapadni Balkan mora da bude deo tog paketa. ZB je deo naše prodice. Iako drugim očima gledamo na istok, ne smemo zaboraviti ZB. Moramo da razumemo to i uzmemo u obzir pri odlučivanju i urgentnost i novu geopolitičku stvarnost”, rekao je ambasador.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ