Veganska ishrana postaje sve popularnija u Evropi. Mnogi ljudi su zainteresovani za ovo: Ali koji proizvodi se jedu, a koji ne?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Vegetarijanska ishrana, odnosno izbegavanje mesa, poznata je vekovima. Termin vegetarijanstvo je, međutim, nastao tek 1847. godine, kada je u Engleskoj osnovano prvo vegetarijansko društvo.

U Švajcarskoj je vegetarijanstvo doživelo svoj proboj krajem 19. veka: Maksimilijan Birher-Bener, pronalazač Birchermueslija, uveo je vegetarijansku hranu u svoju kliniku 1897. godine.

Iste godine, Ambrozijus Hiltl je otvorio svoj „vegetarijanski dom i kafe za apstinenciju“ u Cirihu. Od toga se Hiltl razvio u najdugotrajniji vegetarijanski restoran u Evropi.

U ovom trenutku nije napravljena razlika između različitih varijanti bezmesne dijete.
Međutim, apstinencija se prvenstveno odnosila samo na meso i ribu. Životinjski proizvodi kao što su mleko i jaja su nastavili da se konzumiraju.

Vegani strogi vegetarijanci

Bilo je mnogo različitih motiva za odustajanje od mesa i mesa. Mnogi ljudi su želeli da žive asketskim životom iz verskih razloga, dok su drugi već tada bili zabrinuti za dobrobit životinja.

Vremenom se u vegetarijanstvu pojavio još stroži trend. Naime ljudi koji potpuno izbegavaju životinjske proizvode.

Ovo je osnovano u Birmingemu 1944. godine pod imenom Vegan Societi. Rođen je termin veganstvo. Iz Engleske se ovaj oblik ishrane proširio prvenstveno na zapadni svet.

Živi vegani: Koje proizvode vegani ne jedu?

Veganska ishrana eliminiše sve životinjske proizvode. Pored mesa i ribe, za koje se životinje moraju ubijati, uključeni su i proizvodi od živih životinja.

Najveća grupa hrane koja se eliminiše iz veganske ishrane su mlečni proizvodi. Pored samog mleka, ovo uključuje jogurt, kvark, kajmak, puter, sladoled, čokoladu i bezbroj vrsta sireva. Mleko se takođe nalazi u mnogim drugim proizvodima kao što su peciva i gotova jela sa sosom.

Druge dve grupe namirnica koje nisu uključene u vegansku ishranu su med i jaja. Iako je izbegavanje meda relativno lako, jaja su skriveni sastojci brojnih proizvoda kao što su peciva i testenine. Ovo otežava potpuno vegansku ishranu bez pažljivog proučavanja sastojaka mnogih namirnica .

Dalja ograničenja veganske hrane

Ljudi koji dosledno žive veganskim životom i zaista zabranjuju sve životinjske proizvode iz svog života moraju da pogledaju još bliže.

Želatin, vezivno sredstvo napravljeno od životinjskih proteina, koristi se u mnogim namirnicama. Nalazi se, između ostalog, u voćnim sokovima, prskalicama i vinima.

Slatkiši i grickalice takođe mogu sadržati skrivene životinjske proizvode kao što su boje i ukusi. Pečeni proizvodi često sadrže cistein, životinjski protein.

Naravno, to ne znači da vegani u potpunosti izbegavaju pečene proizvode kao što je hleb. Samo bolje pogledajte da li sadrži cistein – E 920 u mnogim sastojcima – ili veganske alternative.

Na kraju krajeva, izbegavanje svih drugih životinjskih proizvoda takođe je deo veganstva.

Ovo uključuje odeću od kože i vune, kozmetiku. Konačno, i knjige koje mogu imati želatin u papiru ili lepak za kosti koji se koristi za lepljenje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: