Podeli vest

Fentanil ili “zombi droga” je 50 puta jača od heroina i 100 puta jača od morfijuma i sada je stigla u Srbiju i zemlje regiona.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

droga
Foto: Pixabay ilustracija

Posle upozorenja udruženja “Prevent” na četiri smrtna slučaja korisnika droga i izražene sumnje da je u pitanju fentanil, hemijska zamena za heroin, koji se, po njihovim informacijama, pojavio i u zemljama regiona, ustanovljeno je da nema registrovanog smrtnog slučaja izazvanog fentanilom niti njegove zaplene na teritoriji Srbije, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja Srbije.

Ministarstvo je, kako je navelo u saopštenju, odmah preduzelo sve raspoložive mere u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva i zbog činjenice da je u pitanju izuzetno opasna supstanca.

Centar za monitoring droga je hitno, kroz sistem ranog upozoravanja, obavestio nadležne institucije iz Nacionalnog sistema ranog upozoravanja radi dostavljanja informacija o registrovanim smrtnim slučajevima korisnika fentanila, kao i dostavljanja podataka o pojavi ili zapleni ove droge na teritoriji Srbije (VMA – Nacinalni centar za kontrolu trovanja, Institut za sudsku medicinu – sve nacionalne filijale, MUP – Forenzički centar i Carina), navodi se u saopštenju.

Istovremeno je održan hitan sastanak Vladine Komisije za psihoaktivne kontrolisane supstance čiji je sastav za ovu potrebu upotpunjen toksikolozima, hemičarima, psihijatrima, farmaceutima i pravnicima.

Nakon sastanka i svih dobijenih informacija, ustanovljeno je da nema registrovanog smrtnog slučaja izazvanog fentanilom niti njegove zaplene na teritoriji Srbije.

“Zombi drogu” mešaju sa heroinom za jače dejstvo

Toksikolog Vera Lukić iz Zavoda za sudsku medicinuza Blic.rs kaže je da u SAD od 180.000 smrtnih slučajeva od zavisnosti, 70 posto otpada na fentanil.

– Što je najgore, počeli su da ga mešaju sa heroinom, dodaju mu ksilazin, jak anestetik koji se koristi u veterini za uspavljivanje velikih životinja. On produžava delovanje fentanila pa se na ulicama mogu videti omamljeni ljudi, koji hodaju kao zombiji i zato ga zovu „zombi droga” – rekla je toksikolog.

Slike širom Amerike jezive

Kabinet MUP-a i Carina su takođe obavešteni o potrebi dostavljanja podataka o eventualnoj prisutnosti fentanila na teritorijama susednih država.

Test na “zombi drogu” dostupan u apotekama

Toksikolog Vera Lukić kaže da u Srbiji postoje registrovani testovi za brzu detekciju droga u urinu na prisustvo fentanila.

– Takva vrsta testova može da se kupi u apotekama. Sad, koliko su naše apoteke snabdevene testovima koji mogu ciljano da odrede fentanil, nemam informaciju, ali bih apelovala na apoteke, ako je već takva vrsta testova registrovana u Srbiji, da se oni snabdeju bar određenom količinom koju bi korisnik mogao da koristi – rekla je i dodala da je cena ove droge u ilegalnoj prodaji 10 evra.

Iz Miinistarstva zdravlja kažu da će svakako pojačati mere opreza i u narednom periodu i preporučiti adekvatne aktivnosti koje bi učesnici sistema ranog upozoravanja trebalo da preduzimaju u ovoj oblasti radi bezbednosti i zaštite zdravlja stanovništva, istaknuto je u saopštenju.

Ministarstvo zdravlja se zahvaljuje svima koji upozoravaju na opasnost upotrebe droga po zdravlje i život stanovništva, a pre svega mladih ljudi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: