Podeli vest

Veliki problemi često imaju jednostavna rešenja, a da li je tako u slučaju širenja korona virusa saznaćemo kad se testira teorija o žvakaćoj gumi kao rešenju

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

ŽVAKA KORONA
Foto: Pixabay

Širenje korona virusa mogla bi da zaustavi žvakaća guma, bar tako tvrde Istraživači su sa Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Pensilvaniji.

Oni su razvili su eksperimentalnu žvakaću gumu koja može uhvatiti čestice SARS-CoV-2 u pljuvački čime bi se sprečilo prenošenje virusa i to uz pomoć praha iz pasulja.

Istraživači su pošli od pretpostavke da je oralno širenje korona virusa značajno veće nego nazalno, tako su došli na ideju da bi žvaka mogla da u ustima sakupi čestice virusa.

 Prema nedavnom radu objavljenom u časopisu Biomaterials Journal, eksperimentalna guma sadrži kopije proteina ACE2 koji se nalazi na površini ćelija, a koji koronavirus koristi da “provali”  u ćelije i inficira ih.

U eksperimentima u epruvetama, istraživači su otkrili da se virusne čestice varijanti Delta ili Omicron vezuju za ACE2 „receptore“ u žvakaćoj gumi, uzrokujući da virusno opterećenje u pljuvački padne na nivoe koji se ne mogu detektovati.

Pre nego što proslavimo epohalno rešenje treba znati da je ova žvakaća guma tek u fazi testiranja.

Međutim, ako klinička ispitivanja pokažu da je tretman održiv, istraživači su uvereni da bi se eksperimentalna žvaka mogla pokazati kao prava prednost u borbi protiv tekuće, ali i sličnih pandemija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: