Muzej “Doživljaja Efesa” (Ephesus Experience) iz istoimenog grada u Turskoj, a na svetskoj listi ENESCO-a osvojio je u Las Vegasu svetsko priznanje – nagradu na Mondo-Dr nagradama, u kategoriji “Najbolji muzej”, saopštili su iz muzeja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO PIXA BAY

Kako je navedeno, Mondo – Dr Awards je jedno od najistaknutijih svetskih priznanja u oblastima tehnologije, dizajna i izložbi koje je pokrenuo časopis “Mondo-dr” 2017. godine u čast najboljih instalacionih projekata na svetu.

Ocenom nezavisnih članova žirija, širom sveta je prepoznat izuzetan rad muzeja kao institucije koja poziva posetioce na “nezaboravno putovanje gde će istražiti ulice Efesa i otkriti misterije antičkog sveta”.

Kako kažu, fokus je bio na dizajnu prostora, iskustvu i doživljaju posetilaca, kao i na tehničkoj instalaciji.

“Muzej doživljaja Efesa, jedan od prvih muzeja širom sveta koji kombinuje iskustvenu muzeologiju sa istorijskim pripovedanjem, dočekuje posetioce drevnog grada Efesa u prelepom egejskom gradu Izmiru. Efes, koji svake godine privlači hiljade domaćih istranih turista, jedan je od najznačajnijih gradova na svetu i među najintrigantnijim destinacijama na turskoj obali Egejskog mora. Efes je od 2015. godine na Uneskovoj listi svetske baštine i bio je jedan od najvećih lučkih gradova svog vremena. Koristeći impresivne tehnologije, Muzej doživljaja Efesa omogućava posetiocima da lično iskuse svakodnevni život, trgovinu, arhitekturu i umetnost Efesa tokom ovog zlatnog Doba”, napisano je u saopštenju muzeja.

Nagrađeni muzej dizajnirao je veliki tim arhitekata, kustosa, dizajnera, umetnika, stručnjaka za tehnologiju, istoričara i arheologa iz vodećih kompanija i akademskih institucija iz Turske i širom sveta, a razvio ga je DEM muzej.

Antički grad Efes dom je Artemidinog hrama i jedno od sedam svetskih čuda starog veka.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: