Podeli vest

Noć u Zvečanu protekla je mirno, a tamošnji Srbi od jutros nastavljaju miran protest. Još od kraja maja, svakog dana ispred kordona KFOR-a okupljaju se građani i zaposleni u toj većinski srpskoj opštini.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

zvečan
FOTO TANJUG/ DOPISNIŠTVO KIM

Kažu da ne odustaju od protesta, sve dok se ne ispune njihovi zahtevi: povlačenje svih specijalnih jedinica tzv. kosovske policije sa severa Kosova i Metohije, ali i oslobađanje nepravedno uhapšenih Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića.

Zgradu opštine Zvečan idalje obezbeđuju pripadnici KFOR-a, a unutar zgrade se nalaze specijalci sa dugim cevima.

Specijalni predstavnici SAD i EU Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak zatražili su početkom ove nedelje od prištinskih zvaničnika hitnu deeskalaciju situacije na severu naše južne pokrajine.

Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je tzv. kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali. U ponedeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: