Podeli vest

Hemikalija koja se nalazi u čokoladi pod nazivom teobromin ima mnoge prednosti za telo i mozak, pokazuje studija sa Univerziteta Džengdžou u Kini objavljena ovog meseca u Journal of Functional Foods .

Autor : Bilten.rs , Izvor :Bilten

Foto: Canva/ilustracija

Hemikalija koja se nalazi u zrnu kakaoa je antiinflamatorna, bogata je antioksidansima i može zaštititi mozak od Alchajmerove bolesti.

Naučnici takođe kažu da teobromin može da se suprotstavi uticaju visokog nivoa holesterola na pamćenje i kognitivne funkcije.

Teobromin može da utiče na krvno-moždanu funkciju i potencijalno poboljša funkciju mozga. Dodatno može da utiče na raspoloženje i pomogne u borbi protiv depresije, piše Njujork post.

„Teobromin je pokazao neuroprotektivna svojstva, sposobnost sprečavanja oštećenja neurona i poboljšanja motoričke memorije i kognitivnih regulatornih funkcija“, napisali su autori studije.

„S obzirom na nisku učestalost neželjenih efekata i minimalnu štetu po ljudsko telo u odgovarajućim dozama, teobromin i njegovi derivati obećavaju kao efikasni agensi za prevenciju poremećaja povezanih sa mozgom, predstavljajući značajne izglede u medicinskom polju“, nastavili su.

Iako može izgledati kontraintuitivno, jedenje čokolade takođe može pomoći da izgubite težinu jer teobromin pomaže telu da razgradi masti.

Autori su se pozvali na drugu studiju koja je pronašla vezu između nealkoholne bolesti masne jetre i gojaznosti.

„U studiji Dana Veija i saradnika, ispitani su efekti teobromina na NAFLD mišji model, otkrivajući da je teobromin doveo do smanjenja telesne težine, težine jetre i poboljšanja morfologije jetre“, objasnili su oni.

Foto: Pixabay

Dodatno, teobromin štiti bubrege i može inhibirati stvaranje kamena u bubregu.

Konzumiranje čokolade može čak i da ojača vaš imuni sistem zahvaljujući svojim inflamatornim svojstvima, rekli su naučnici.

„Upala je višestruki proces koji uključuje bela krvna zrnca i oslobađanje hemikalija u krvotok ili zahvaćena tkiva u borbi protiv stranih osvajača“, objasnili su.

“Teobromin pokazuje antiinflamatorne efekte na različite tipove ćelija, uključujući makrofage i hondrocite”, zaključili su naučnici.

Dakle, ako je verovati ovoj studiji, pronađite čokoladu sa visokim sadržajem kakaa i samo napred


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: