Podeli vest

Parlament Iraka usvojio je zakon kojim se kriminalizuju istopolni odnosi i uvodi maksimalna kazna od 15 godina zatvora za to krivično delo.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Foto:Pixabay

Ovaj potez ima za cilj očuvanje verskih vrednosti, ali su ga aktivisti za ljudska prava osudili kao najnoviji napad na LGBT zajednicu u Iraku, prenosi Rojters.

U samom tekstu zakona navodi se da on ima za cilj “zaštitu iračkog društva od moralne propasti i upozorava na homoseksualnost koja je zavladala svetom”.

Zakon su podržale uglavnom konzervativne šiitske muslimanske stranke koje čine najveću koaliciju u većinski muslimanskom iračkom parlamentu. Ovaj akt “o suzbijanju prostitucije i homoseksualnosti” zabranjuje istopolne odnose uz pretnju kaznama od najmanje 10, a maksimalno 15 godina zatvora i predviđa najmanje sedam godina zatvora za svakoga ko promoviše homoseksualnost ili prostituciju.

Takođe, propisuju se kaznu od jedne do tri godine zatvora za svakoga ko promeni “biološki pol” ili za muškarca koji nosi feminiziranu odeću. Predlog zakona je prvobitno uključivao smrtnu kaznu za istopolne činove, ali je izmenjen zbog snažnog protivljenja Sjedinjenih Američkih Država i evropskih zemalja, navodi Rojters.

“Usvajanje anti-LGBT zakona od strane iračkog parlamenta potvrđuje da se u Iraku užasno krše prava LGBT osoba i ozbiljan je udarac za osnovna ljudska prava”, rekla je Raša Junes, zamenica direktora programa za prava LGBT osoba u organizaciji Hjuman rajts voč.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: