Podeli vest

Šta se zaista dešava sa vašim telom ako izbegavate vino, pivo, itd. 30 dana? Rezultati nove studije pokazuju: efekti su veći od očekivanog, od gubitka težine do zdravijeg metabolizma.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

Foto: Pexels

Može biti teško na početku. Oni koji redovno piju alkohol mogu imati blage simptome odvikavanja kao što su glavobolja i nemir. Ali ova faza je privremena i vredi istrajati. Jer pozitivne promene koje se dešavaju kasnije mogu poboljšati vaše zdravlje na duži rok.

Svakako treba napomenuti da su simptomi “odvikavanja” individualni i zavise od prethodne konzumacije, ali su efekti svakako sjajni.

Pozitivni dugoročni efekti nakon pauze za alkohola

Studija od 94 učesnika koji su se odrekli alkohola mesec dana pokazala je impresivne rezultate.

Bez velikih promena u načinu života, ispitanici su izgubili u proseku dva kilograma, njihov krvni pritisak je pao, a rizik od dijabetesa tipa 2 smanjen je kroz smanjenu insulinsku rezistenciju.

I vrhunac: čak i nakon šest do osam meseci, i dalje je došlo do značajnog smanjenja konzumiranja alkohola.

Dakle, ako želite da smanjite konzumaciju alkohola na duži rok, četiri nedelje apstinencije mogu biti dobra polazna tačka.

Stručnjaci dodaju da za aktivnost odricanja od alkohola ne morate čekati “suvi novembar”, možete početi bilo kada, a o svemu možete razgovarati i sa porodicom i lekarima.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: