Podeli vest

Francuska, Nemačka i Italija uputile su pismo premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju u kojem su mu saopštile da Priština nije ispunila uslove međunarodne zajednice za članstvo u Savetu Evrope, pošto ”nije napravljen nijedan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO)”, i pozvale vladu u Prištini da razmotri slanje nacrta statuta ZSO tzv. ustavnom sudu Kosova.

Autor : Bilten.rs , Izvor :

savet evrope
Foto: Shutterstock

“Nažalost, koraci koje predlažete ne rešavaju hitnu potrebu za konkretnim koracima ka uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom i rizikuju dalje podrivanje dijaloga koji vodi Evropska unija”, navedeno je u pismu koje je objavio Albanian post.

U pismu se ističe da je nacrt statuta, koji je predstavio specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ”solidan model” kako treba da izgleda ZSO.

”Prvo, nacrt statuta koji je predstavio specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak nije ‘džentlmenski predlog’. To je solidan model, pažljivo izrađen uz pomoć evropskih pravnika i eksperata, zasnovan na postojećoj najboljoj praksi. Razmotrite sve svoje crvene linije, uključujući Ustavni sud i pravni okvir. Još jednom da naglasimo, mi ne želimo nefunkcionalno Kosovo. ZSO se ni po čemu ne može porediti sa Republikom Srpskom”, navedeno je u pismu Italije, Francuske i Nemačke.

Ističe se da dostavljanje nacrta predstavnicima Saveta Evrope ne bi predstavljalo korak unapred, pošto ”njihovo mišljenje nije pravno obavezujuće”, i dodaje da se napredak može ostvariti jedino slanjem dokumenta ustavnom sudu tzv. Kosova.

Osvrćući se na predlog Prištine da izradi novi nacrt, ističe se da to ne bi bilo ni primereno ni primenjivo.

“Vaš predlog za pripremu novog nacrta uz konsultacije sa aktuelnim načelnicima ili zamenicima opština nije ni primeren ni primenjiv zbog trenutnih prilika u ovim opštinama”, ističe se u pismu.

Ukazuje se da postoji realan rizik da bez odlučnog napretka u ZSO zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope neće dobiti dovoljnu podršku država članica.

Ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je juče da je uputila pismo predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Teodorosu Ruzopulosu u kojem je navela da Priština priprema nacrt statuta za uspostavljanje “mehanizma za samoupravu, koordinaciju i saradnju opština sa srpskom većinom na Kosovu” i da će ga do kraja maja uputiti ustavnom sudu tzv. Kosova.

Prema dnevnom redu sastanka objavljenom na sajtu Saveta Evrope, pitanje članstva tzv. Kosova nije na dnevnom redu Komiteta ministara, koji juče i danas zaseda u Strazburu.

Dnevni red je, međutim, sklon promenama i moglo bi se desiti da ovo pitanje bude uvršteno i na samom ministarskom sastanku.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

NEVREME U SJENICI I TUTINU

Kratkotrajno ali jako nevreme, praćeno vetrom, pljuskovima sa grmljavinom i gradom zahvatilo je oko 15 časova opštine Tutin i Sjenica…