Podeli vest

Dvadeset od ukupno 27 članica Evropske unije, uključujući Hrvatsku, Nemačku, Grčku i Maltu, su u zajedničkom dokumentu iznele zahtev Uniji da poveća nadzor pretnji zdravlju i zdravstvenim sistemima ugroženim od strane ekstremnih temperatura, kako bi članice mogle da se pripreme za širenje vektorskih infektivnih bolesti usled klimatskih promena koje pogađaju Evropu, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

LJUDI
Foto: Pixabay

Procenjuje se da je 61.000 ljudi umrlo od posledica toplotnog talasa koji je zahvatio kontinent prošlog leta. Od Evrope se takođe očekuje da napravi plan za infektivne i klimatsko- senzitivne bolesti, kao i da ojača sisteme za rano upozoravanje i zaustavljanje širenja detektovanih infekcija.

“Ukoliko se ne preduzmu proaktivne mere, pitanje je vremena kada će određene bolesti koje se mogu sprečiti, koje trenutno preovlađuju u drugim regijama, postanu sve češće pojave unutar Evropske unije”, napisano je u dokumentu dostavljenom Rojtersu.

Klimatske promene povećavaju rizik širenja vektorskih infektivnih bolesti u nove evropske regije, usled dužih, toplijih leta i poplava, koje predstavljaju povoljno tlo za razmnožavanje zaraznih insekata, kao što je tigrasti komarac. Ova vrsta komarca se trenutno nalazi u 337 regija Evrope, preneo je danas Fajnenšl Tajms.

Ministri zdravlja članica će o priloženom dokumentu raspravljati na sastanku naredne nedelje, dok Evropska Unija radi na nacrtu prve procene rizika klimatskih promena i očekuje se da ovaj dokument bude objavljen sledeće godine kao osnova budućih legislacija za borbu protiv klimatskih promena i posledica po zdravlje i okruženje.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: