Podeli vest

Ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete, i to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se na svečanoj akademiji povodom 182. godišnjice Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Vučić je u svom govoru rekao da se plaši da će sledeća godina, kada se očekuju i izbori u mnogim državama sveta, biti mnogo teža i lošija za ceo svet, pa i za Srbiju.

“Plašim se da nam ta godina donosi mnogo više sukoba, mnogo više nemira nego što je donela prethodna i ova 2023. godina. Kada to kažem, mislim i na svaku vrstu ugroženosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji, ali i u Republici Srpskoj i u mnogim drugim delovima našeg regiona”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je od izuzetnog značaja da svakog dana, slušajući različite stavove, različita mišljenja, dođemo do zajedničkog imenitelja kako da svoju slobodu, kako da svoju zemlju i budućnost uopšte sačuvamo.

“Kada govorim o svim ovim izborima, govorim zato što znam da niko nikome neće da popusti, jer u savremenom svetu i eri društvenih mreža popuštanja nema. Niko nigde nikome da popusti neće. Kompromis je postala odvratna reč. Čak poštovanje drugih i drugačijih stavova gotovo da više ne postoji u savremenom svetu”, rekao je on.

Kako je dodao, “naš izlaz jeste da se insistira na kompromisnim rešenjima iako znamo da ih neće biti”.

“Iako znamo da ih ni drugi, a ni oni koji bi da određuju sudbinu sveta ne žele. Neki kažu loše je da kupujete vreme. Loše je ako niste pokušali pre toga da postignete kompromis. Ako pokušavate da postignete kompromis i vidite da je nemoguće i drugog izlaza nemate, onda morate i vreme da kupujete. I to je bolje nego da se odreknete onoga čega ne možete i ne smete da se odreknete”, poručio je Vučić. Kaže da je bezbroj puta imao dileme na dnevnom, nedeljnom, mesečnom nivou kako i na koji način da vodi nacionalnu i državnu politiku.

“I danas sa sigurnošću mogu da kažem bez obzira na težinu problema sa kojima se suočavamo, na veličinu i snagu pritisaka koji će biti samo veći u narednom periodu da uvek moramo da težimo kompromisu, ali da ne smemo da se odreknemo onoga što je naše, ne smemo da se odreknemo ni međunarodnog javnog prava, ni naše teritorije, ni našeg naroda”, istakao je Vučić. Čak i da to učinimo uz sva obećanja koje nam izgovaraju gotovo svakodnevno, uz sve lepe priče koje su primamljive, atraktivne, a na kraju uvek budu samo šarena laža, “mi ne bismo dobili ama baš ništa”, dodao je Vučić.

“Čak ni na taktičkom, a kamoli na strateškom nivou. Zato sam siguran da je za našu zemlju važno da čuvamo ono što pripada našoj zemlji, da pokušamo da sačuvamo mir, pa ponekad ispod kamena i da se sakrijemo da ne ugrozimo budućnost naše zemlje, ali da čekamo povoljnu priliku u pravom smislu te reči da sa istinom i pravdom izađemo pred svet i da za to dobijemo poštovanje sveta”, istakao je Vučić. Vučić kaže da očekuje da sledeća godina bude najteža u našoj savremenoj istoriji, ali i veruje da će se veliki deo poteškoća i problema završiti. Govoreći o SANU, Vučić je rekao da će država pomoći u finansijskom smislu u podizanju lestvice kulturno-obrazovne vertikale.

“Hvala vam što ćete prihvatiti podršku srpske države u obnovi izgradnje Srpske akademije nauke i umetnosti koja će biti hitno pokrenuta”, rekao je Vučić i istakao da država ulaže u nauku i kulturu. Država želi da sačuva nasleđe, ali i budućnosti kroz izgradnju bio kampova, naučno-tehnoloških kampova i svega onoga što će na svaki način da doprinese zapošljavanju ljudi, privlačenju investicija i boljem životu običnih građana. Vučić je čestitao SANU 182. godišnjicu i istakao da ona ima neprolazan značaj u istoriji našeg naroda. “Svi mi koji se bavimo nekim drugim poslovima, smo uvek prolazni i u dnevnom i u istorijskom smislu. A ono što jeste neprolazno, ono što jeste večno za naš narod i za naše građane, uvek su samo Srpska akademija nauka i umetnosti, Srpska pravoslavna crkva i naša srpska država”, rekao je Vučić na svečanosti u SANU. Istakao je da mu je izuzetna čast da može da govori na tom skupu i čestitao akademicima koji su danas dobili medalje.

“S vremena na vreme, u retkim intervalima, veliki duh pohodi zemlju da bi saopštio tajnu koja će unaprediti čovečanstvo. On odabira najsposobnijeg, najzaslužnijeg i šapuće mu tajnu novu. Kao blesak svetlosti, dragoceno znanje dolazi. Kad uhvati skriveno značenje, srećnik vidi magičnu promenu. Čuda koje on vidi, mada udaljena vremenu, desiće se. On to zna, nema ni trunke sumnje. U njegovu umu, u svakom vlaknu tela on oseća. To je velika ideja”, podsetio je Vučić kako je nekad govorio Nikola Tesla. Vučić kaže da je taj veliki duh otkrića o kojem govori Tesla je rukovodio osnivače Društva srpske slovesnosti iz koje je nastala SANU.

“Otkriće pod svodovima ovog uzvišenog doma, daje nam moć da vrlo jasno čujemo snažne note Isidore Žebeljan okupane u raskošnim bojama koje sunce daje vitražima Mladena Srbinović. Kroz misli, čini mi se svakome Srbinu prođu duhovitosti kojima su nas počastili, ali i o zbiljnosti, Matija Bećković i Dušan Kovačević, neki od njih naizust zna celo srpstvo”, rekao je Vučić. Kako je naveo, Francuzi članove svoje akademije smatraju besmrtnicima, stavljajući njihovo delo visoko iznad njihovih zemaljskih života.

“Tako, iako to ne umemo uvek da pokažemo, duhovno je visoko iznad materijalnog i ovde kod nas. Ovo je naš hram nauke i umetnosti. Vi ste ti vrhovni sveštenici. I zato potpuno razumem bivšeg predsednika današnjeg laureata, akademika Vladimira S. Kostića kada kaže da je Ivo Andrić još uvek član Srpske akademije. Članovi SANU su i danas nobelovci Aleksandar Solženjicin, Česlav Miloš, akademici su i Pupin i Milanković i Mendeljejev. Gustav Flober, kao što znate, pisao je teško, a svoj opus nazvao je potragom za tačnom reči”, naglasio je Vučić.

Istakao je da je rečnik SANU najkompletniji i najobimniji rečnik srpskog jezika.

“Tražeći u njemu svoje tačne reči kojima bih vam se obratio, shvatio sam da moj zadatak ne samo da nije lak, već je i apsolutno nemoguć. Kako sa govornice sa koje je nekada svoju pristupnu besedu čitao Milorad Pavić, mogu sebe da smatram kadrim da pročitam nešto što sam napisao. Kako u kući koju jedan Peter Handke smatra za svoju, imam pravo da uzmem reč. Kako da govorim o istoriji na istom mestu gde je veliki Ekmečić. Kako da o umetnosti zborim u zgradi u koju je izlagao jedan Otašević”, rekao je Vučić.

“I sada neće na iznenađenje mnogih nastupiti slovenska antiteza niti izlivi lažne skromnosti. Moja skrušenost pred duhom našeg velikana stvar je i vaspitanja i najiskrenija osećanja, poštovanja i pijeteta prema delu onih kojoj je većini nas smrtnika nedostižno. Dozvolite mi da umesto tih reči samo u nekoliko rečenica, pomalo profanim, običnim, možda i jeftinim, ukažem na probleme sa kojima se danas suočavamo i sa kojima ćemo se tek suočavati”, rekao je Vučić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

PANTER U BARSELONI

Američki košarkaš Kevin Panter potpisao je jednogodišnji ugovor sa Barselonom, saopštio je danas katalonski klub.