Živeti u kvartovima koji su pogodne za pešačenje može smanjiti stopu oboljenja od karcinoma povezanih sa gojaznošću kod žena, pokazalo je novo istraživanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten

Foto:Pixabay

Život u gusto naseljenim četvrtima sa dostupnim sadržajima kao što su prodavnice i mali biznisi promoviše pešačenje, a žene koje žive u kvartovima koje su pogodne za pešačenje imaju manji rizik od najmanje pet vrsta karcinoma, uključujući postmenopauzalni karcinom dojke, jajnika, pankreasa i kolorektalnog karcinoma, kao i multipli mijelom, piše list Gardijan.

“Urbanističko planiranje je povezano sa zdravljem pojedinaca”, rekla je Sandra India-Aldana, glavna autorka izveštaja i istraživačica na Icahn School of Medicine u Njujorku.

“Unapređenje građevinskog okruženja može promovisati zdrave navike koje štite ljude od bolesti povezanih sa gojaznošću.”

Studija, objavljena u časopisu Environmental Health Perspectives, pokazala je da su žene koje su živele u četvrtima koje su pogodne za pešačenje – mereno gustinom stanovništva i pristupom ključnim destinacijama – imale do 26% manju verovatnoću da će razviti karcinome povezane sa gojaznošću.

Takođe, ekoliko studija je pokazalo da povećana fizička aktivnost može smanjiti rizik od određenih vrsta karcinoma.

Američki zdravstveni zvaničnici preporučuju odraslim osobama da se imaju najmanje dva i po sata “umereno intenzivne” fizičke aktivnosti, kao što je “brza” šetnja, svake nedelje.

Ovo istraživanje trebalo bi da bude osnov za dalje urbanističko uređenje gradskih četvrti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: