Podeli vest

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Standard and Poor’s potvrdila je kreditni rejting Republike Srbije na nivou BB+ i zadržala stabilne izglede za njegovo dalje povećanje.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

BIZNIS SAJT
Foto: Pixabay

Potvrda kreditnog rejtinga je rezultat umerenog nivoa javnog duga i kredibilnog okvira monetarne politike, saopštilo je Ministastvo finansija.

Agencija navodi da bi kreditni rejting mogao biti poboljšan ukoliko se negativne posledice geopolitičke neizvesnosti budu držale pod kontrolom i dođe do ubrzanog rasta privrede.

Očekuje se da će u 2024. godini biti ostvaren realni rast BDP-a od 3,3 odsto, usled poboljšanja globalnih ekonomskih uslova, domaćih investicija i potrošnje, nakon trenutnog usporavanja izazvanog teškim finansijskim uslovima i visokom inflacijom.

Procenjuje se da će Vlada Srbije ove godine ispuniti svoj ciljani budžetski deficit od 2,8 odsto BDP, u odnosu na prvobitno planirani od 3,3 odsto.

Ovaj revidirani nivo deficita je prvenstveno uslovljen smanjenjem rashoda i većim prihodima od očekivanih.

Do smanjenja rashoda je došlo zbog smanjenja energetskih subvencija državnim preduzećima i nižih globalnih cena energije.

Rebalansom budžeta Republike Srbije su uvedene nove mere potrošnje koje iznose oko jedan odsto BDP, uključujući povećanje penzija, plata u javnom sektoru i dodatnih poljoprivrednih subvencija.

Mere će biti pokrivene viškom prihoda, kao i uštedama od smanjenja energetskih subvencija. Niže cene roba i smanjena tražnja za uvoznom robom će više nego prepoloviti deficit tekućeg računa ove godine sa visokih 6,9 odsto BDP-a u 2022. godini.

Agencija navodi da vlada ima za cilj da nastavi fiskalnu konsolidaciju, te da će od 2025. godine, nivo budžetskog deficita iznositi od jedan, dva odsto BDP-a.

Takođe, visok priliv stranih direktnih investicija omogućiće dalje povećanje deviznih rezervi koje su već na istorijskom maksimumu i doprineti smanjenju javnog duga i jačanju izvoza.

U izveštaju se ističe da će inflacija početi značajno da pada u 2024. godini, zahvaljujući strogoj monetarnoj politici Narodne banke Srbije i stabilnim kursom domaće valute prema evru, te da će se približiti ciljanom opsegu od tri odsto plus, minis 1,5 odsto u drugoj polovini 2024. godine.

Stabilna prognoza za naredni period pokazatelj je da će Republika Srbija nastaviti da vodi odgovornu monetarnu i fiskalnu politiku, usmerenu na dalje reforme, na ulaganje u infrastrukturne projekte, na očuvanje stabilnosti deviznog kursa, stabilnosti bankarskog sektora i javnog duga i da će uprkos brojnim izazovima očuvati privredni rast i stabilnost, navodi se u saopštenju.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: