Podeli vest

Viši sud u Londonu završio je prvi dan saslušanja povodom žalbe osnivača “Vikiliksa” Džulijana Asanža na odluku o izručenju Sjedinjenim Američkim Državama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

asanž
Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Sudu su se prvi obratili Asanžovi advokati koji su rekli da je reč o politički motivisanom slučaju, dodavši da su njihovom klijentu prekršena ljudska prava, prenosi Bi-Bi-Si.

Oni su istakli da imaju dokaze o zaveri američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) da ubije Asanža tokom predsedničkog mandata Donalda Trampa.

Advokat Ed Ficdžerald KC rekao je da se ne može verovati u američka uveravanja o poštenom tretmanu, dodavši da bi njegov klijent mogao da bude osuđen na “krajnje nepravedan i nesrazmeran način ukoliko bude izručen”.

Tokom saslušanja, ispred zgrade suda u Londonu održan je protest novinara i Asanžovih pristalica.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra, kada će se sudu obratiti američki advokati.

SAD traže izručenje Asanža zbog odavanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, a Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio je da Asanž bude izručen, odbacujući tvrdnje da bi zbog lošeg mentalnog zdravlja mogao da izvrši samoubistvo u američkom zatvoru.

Asanžov portal “Vikiliks” proslavio se 2010. godine kada je objavio video-snimak američke vojske kako u napadu helikopterima “Apač” u Bagdadu 2007. godine ginu desetine ljudi, među kojima i dva novinara Rojtersa.

Nakon toga objavljene su hiljade tajnih poverljivih dokumenata i diplomatskih izveštaja u kojima SAD kritikuju svetske vođe, od ruskog predsednika Vladimira Putina do članova saudijske kraljevske porodice.

Asanž se u SAD tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: