Podeli vest

Međunarodna novinska agencija Frans pres (AFP) saopštila je danas da je pred sudom u Parizu pokrenula tužbu protiv platforme X, ranije poznate kao Tviter, zbog autorskih prava na vesti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Noah Berger

Kako navodi AP, agencija Frans pres smatra da platforma X, u vlasništvu milijardera Ilona Maska, treba da plati za sadržaj vesti, i traži od ove kompanije podatke koji su potrebni “za procenu naknade dugovanja prema AFP”.

AFP se poziva na pravila Evropske unije o intelektualnoj svojini, koja omogućavaju novinskim kućama i izdavačima da traže novac od digitalnih platformi koje objavljuju njihove radove. Francuska je bila prva zemlja EU koja je 2019. godine usvojila ova pravila i ubacilča ih u državnu legislativu.

AFP je dodao da će ” i nadalje koristiti odgovarajuća pravna sredstva sa svakom relevantnom platformom kako bi se osigurala pravedna distribucija vrednosti generisane deljenjem sadržaja vesti”.

U saopštenju se tvrdi da je platforma X ranije “jasno odbila” da diskutuje sa AFP o zaštiti autorskih prava. Vlasnik društvene mreže X, Ilon Mask, je označio ovaj slučaj za “bizaran”


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: