Podeli vest

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković izjavila je danas da je do ovog trenutka u Srbiji eutanazirano 19.740 svinja zaraženih afričkom kugom.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

“To je zabrinjavajući broj, ali treba se podsetiti da je 2021.samo na jednoj farmi eutanizirano 21.000 zaraženih svinja, te se još šta može preduzeti i uraditi”, rekla je ona Tanjugu nakon prvog sastanka Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS).

Ministarka je naglasila da je ohrabrujući podatak to što, kako je izneto na današnjem sastanku, broj jedinica lokalne samouprave gde je zabeležena zaraza svinja ostao isti, odnosno da nije povećan. “Afrička kuga je i na današnji dan potvrđena na teritoriji 32 opština u 13 upravnih okruga”, kazala je Tanaskovićeva.

Počela vanredna inspekcijska kontrola pečenjara

Inspekcija je krenula u vanrednu kontrolu pečenjara u Srbiji, izjavila je danas ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković “Sve pečenjare na teritoriji Srbije biće iskontrolisane vanredno u narednom periodu i to veoma brzo”, kazala je ona Tanjugu nakon prvog sastanka Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje zarazne bolesti afričke kuge svinja (AKS).

Kako je naglasila, to je još jedna od mera koja se sprovodi kako bi se situacija sa afričkom kugom svinja stavila pod kontrolu. Veterinarska inspekcija je inače 1. avgusta vanrednim inspekcijskim nadzorom pečenjara na teritoriji Grada Čačka oduzela 166 kilograma hrane životinjskog porekla, zbog kako je saopštilo resorno ministarstvo “utvrđenih neusaglašenosti”.

U spornim objektima, kako su tada naveli, nije bilo moguće utvrditi sledljivost jagnjećeg i prasećeg pečenja i sirovog svinjskog mesa, to jest poreklo mesa i njegov put od klanice do pečenjare, a protiv odgovornih lica su podneti zahtevi za prekršajnu prijavu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: