Podeli vest

Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa 56 lokalnih samouprava, pokrenula je kampanju “Na maturu bez automobila”, oja će obuhvatiti više od 12.000 mladih, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Branko Stamatović.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

saobraćajna policija
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ARHIVA

Kampanja je, kako Stamatović kaže, povod da se o rizicima u saobraćaju razgovara sa maturantima, sa mladim učesnicima u saobraćaju, jer su sada u uzrastu kada se polaže vozački ispit i kada stiču prve kilometre samostalne vožnje.

Stamatović je za Tanjug rekao da je tribina za mlade u Kraljevu prilika da se sa više od 900 maturanata razgovara o rizicima stradanja, o saobraćaju, o bezbednom učestvovanju u saobraćaju.

Naglasio je da je Kraljevo upravo primer dobre prakse kako i na koji način se organizuje kampanja, a kojom se apeluje i na maturante i na roditelje da ne čekaju poslednji dan, već da na vreme isplaniraju prevoz i povratak sa proslave maturske večeri.

Upozorio je da mladi, nažalost, stradaju obično u većim grupama, to su veće tragedije, po dvoje, troje, četvoro života koje izgubimo.

Statisitka govori da mladi najviše stradaju u vreme vikenda, nakon 23 sata, i to u većim grupama, naveo je Stamataović.

“Na roditelje apelujemo da se potrude da im deca steknu veštinu vožnje, da im izgrade pravilne stavove, a na mlade da se ne dokazuju”, rekao je Stamatović i nalgasio da automobil nije mesto za dokazivanje pred društvom.

Stamatović je apelovao na mlade da ne sedaju u automobil pod dejstvom alkohola i da ne prekoračuju ograničenje brzine, ocenivši kao dobro što mladi danas imaju priliku da čuju Milana Srdića, koji je zadobio trajni invaliditet sa 18 godina.

“I upravo Milan na svoju maturu nije mogao, išao je u invalidskim kolicima i to jeste tema i to jeste jedna od priča koju će direktno čuti. Apelujemo i na mlade i na roditelje da budu bezbedni u saobraćaju, da vode računa o svojoj, ali i o bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju”, kazao je Stamatović i upozorio na činjenicu da mladi prihvataju većinu stvari veoma olako.

Tokom kampanje koja će se odvijatu u 56 lokalnih samouprava direktno će se razgovarati sa više od 12.000 mladih, rekao je on i naglasio da će tek kada čuju direktno ličnu priču nekoga ko je nastradao u saobraćaju na pravi način prihvatiti tu informaciju i videti šta može da im se dogodi.

Podsetio je da Agencija nastoji preko društvenih mreža i medija da dopre do mladih i upozore na probleme u saobraćaju. Dodao je da će organizovati i neke nagradne igre u cilju da mlade što bolje informišu o rizicima.

Pomoćnica ministra ministarstva turizma i omladine Ivana Antonijević ocenila je kao veoma značajno to što Agencija za bezbednost saobraćaja radi.

“Agencija se trudi da zaista dopre do svesti mladih, da ih poseti u njihovim lokalnim zajednicama, da sa njima razgovaraju i kroz primere im pokažu kako jedna greška može da promeni tok života i koliko je važno u tim momentima kada te sreća obuzme i kada misliš da imaš krila i da možeš sve, ostati pribran, racionalan i voditi računa da taj jedan trenutak ne utiče negativno na život tebe i tvoje porodice”, reka je ona.

Antonijević je kao jako značajno ocenila bezbednost mladih što je jedan od ciljeva strategije za mlade vlade Srbije.

“Želimo da pokažemo da nam je zadatak da iz svake moguće pozicije pokažemo da da su i oni koji donose odluke i oni koji vode računa o tom strateškom okviru tu da ih čuju ali i da im prenesu znanja i iskustva na koji način da se zaštite jer sve što radimo nema smisla ukoliko oni ne vode računa o svojoj bezbednosti”, kazala je pomoćnica ministra.

Milan Srdić je podsetio da je na završetku treće godine srednje škole doživeo saobraćajnu nezgodu.

“Iz bolnice sam izašao dva dana pre maturske večeri i umesto da biram odelo i cipele, birao sam invalidska kolica, kako bih uspeo da dođem na matursku večeru. Tako da je moja poruka mladima uvek da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, da ne bi prošli kao ja, jer sam invaliditet stekao zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa”, kazao je Milan.

On je dodao da mladima priča i o snovima kojih je morao da se odrekne upavo zbog te greške koju je napravio, i ocenio da njegova priča dopire do mladih, jer uvek grupa dece ostane da porazgovara, da pita kako i na koji način mogu bezbedno da se ponašaju u saobraćaju i šta je ključno.

Tako da, sa moje tačke gledišta, iz ličnog iskustva, dopiremo do njih, rekao je Srdić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!