Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanen sastao se danas sa obaveštajnim službama te zemlje da bi procenili pretnju od terorizma na Olimpijskim igrama (OI) u Parizu koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta ove godine.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo//Michel Euler, File

Najvažnije je obezbeđenje ceremonije otvaranja OI 26. jula, kada će flota od 94 čamca, na kojima će hiljade sportista držati zastave svojih zemalja, ploviti Senom šest kilometara, prenosi Gardijan.

Nju će pratiti druga flota od 80 čamaca u kojima će se nalaziti pripadnici medija i obezbeđenje, dok će se, prema procenama, oko 222.000 ljudi okupiti uzduž reke i još 200.000 će gledati ceremoniju iz zgrada.

Vazdušni prostor u krugu od 150 kilometara oko Pariza će biti zatvoren tokom ceremonije zbog potencijalnog napada dronom, a više od 45.000 pripadnika policije će biti mobilisano, od kojih će mnogi biti na krovovima zgrada sa snajperima i u čamcima.

Darmanen je izjavio da je Francuska uvek pod pretnjom, naročito tokom većih događaja, jer “brani univerzalne vrednosti i sekularizam”, kao i da ima “veoma efektivan obaveštajni sistem.

”Zaustavljamo zavere u razvoju skoro svakog meseca”, rekao je francuski ministar.

Prema istraživanju za francusku televiziju BFMTV, 80 odsto Francuza je zabrinuto zbog terorizma, 59 odsto je optimistično da će njihova država uspešno sačuvati bezbednost OI, dok 57 odsto podržava održavanje ceremonije otvaranja na otvorenom.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: