Podeli vest

Funkcija aplikacije za dopisivanje Vatsap (Whatssap) koja generiše slike na osnovu pretrage korisnika izbacuje sliku puške ili dečaka sa puškom kada se od nje zatraži da generiše stiker na osnovu upita ”Palestinac”, ”Palestina”, ili ”muslimanski dečak Palestinac”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

whatsapp
Foto: Pixabay

Rezultati pretrage su se razlikovali kada su ih testirali različiti korisnici, ali, kako prenosi Gardijan, kada bi se od veštačke inteligencije (AI) koju koristi Vatsap zatražilo da generiše stiker na upit ”Izraelski dečak”, stvarale bi slike dece koja igraju fudbal ili čitaju knjige, a na upit ”izraelska vojska”, stvarao bi se stiker sa vojnicima koji se smeše ili mole, ali ne nose oružje.

Kada bi se od AI zatražilo da generiše stiker na osnovu upita ”Palestina”, jedna od slika koje bi se dobile je samo šaka koja drži pištolj, a kada bi se zatražilo ”Izrael”, uglavnom se dobiju varijacije izraelske zastave i čovek koji pleše, dok na upit ”Hamas”, AI prikaže poruku: ”Nije moguće generisati AI stikere. Molim vas, pokušajte ponovo”.

Međutim, čak i upiti koji sadrže eksplicitno vojnu terminologiju uz naziv Izraela, poput ”Izraelska vojska”, ili ”Izraelske odbrambene snage”, ne bi prikazvale slike oružja, već ljude u uniformama, i to uglavnom nasmejane. Kompanija Meta, u čijem je vlasništvu Vatsap (kao i Fejsbuk i Instagram), ranije se suočila sa optužbama mnogih svojih korisnika koji su na njima objavljivali propalestinske sadržaje, pošto korisnici tvrde da Meta kontroliše sadržaje na pristrasan način, što smatraju cenzurom.

Meta je saopštila da ”nikada nije bila namera da se potisne određena zajednica ili tačka gledišta, ali zbog većeg obima sadržaja koji se prijavljuje u vezi sa tekućim sukobom, sadržaj koji ne krši našu politiku nepristrasnosti može biti uklonjen greškom”.

”Kao što smo rekli kada smo lansirali funkciju (AI koja kreira stikere na osnovu upita), model može da kreira netačne ili neodgovarajuće sadržaje, kao i svi generativni sistemi veštačke inteligencije. Nastavićemo da poboljšavamo ove funkcije kako se razvijaju i što više ljudi deli svoje povratne informacije”, rekao je portparol kompanije Kevin Mekalister.

Meta se više puta suočavala sa pritiskom palestinskih umetnika, aktivista i novinara, posebno u doba eskalacije nasilja ili agresije prema Palestincima koji žive u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi Gardijan.

Prema studiji koju je kompanija naručila 2022, Meta je kroz svoju politiku sadržaja Fejsbuka i Instagrama u vreme napada Izraela na pojas Gaze u maju 2021. prekršila ljudska prava Palestinaca.

U toj studiji se navodi da je takva politika potencijalno imala ”nepovoljan uticaj na prava palestinskih korisnika na slobodu izražavanja, slobodu okupljanja, političko učešće i nediskriminaciju, a samim tim i na sposobnost Palestinaca da dele informacije i uvide o svojim iskustvima”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: