Podeli vest

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj saopštio je danas da EU jača svoju posvećenost civilima u Gazi sa dodatnih 10 miliona evra humanitarne pomoći Agenciji UN za palestinske izbeglice (UNRWA).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

borelj
Foto: Shutterstock

“To će doprineti u pružanju pomoći i skloništa onima kojima je to potrebno”, napisao je Borelj na platformi X (Tviter), napominjući da su ova sredstva izdvojena nakon 82 miliona evra koje je EU obezbedila u februaru. “Podrška civilima je kolektivna dužnost”, poručio je on.

Borelj je danas ocenio da je situacija na Bliskom istoku “rezultat kolektivnog političkog i moralnog neuspeha” zbog “stvarnog nedostatka volje da se reši izraelsko-palestinski problem”.

Ukazavši na porast antisemitizma i naglašavajući da su “antisemitska i antimuslimanska osećanja potpuno neprihvatljiva”, Borelj je poručio da EU mora preuzeti odgovornost i nastaviti da se drži čvrste i uravnotežene pozicije kako bi se po svaku cenu izbegao “uvoz ovog sukoba u Evropu”.

On je ukazao da su neophodni “masivno povećanje humanitarne podrške”, evakuacija državljana trećih zemalja i “proporcionalan odgovor Izraela”.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: