Podeli vest

Analiza pokazuje koliko su korisnici nekreativni kada biraju lozinke: Ako je vaša lozinka na ovoj listi, internet prevarantima je lako.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

Svaki klik, svaki nalog, svaka lozinka! Sa poplavom onlajn usluga, povećava se i izazov pamćenja velikog broja lozinki. Neki korisnici stoga pribegavaju jednostavnim, često ponavljanim lozinkama. Glavna meta za sajber kriminalce koji su u potrazi za tako loše zaštićenim nalozima.

Kada su onlajn usluge hakovane, mnoge od ovih lozinki završe nezaštićene na internetu ili se njima trguje na mračnom vebu. Institut Haso Platner (HPI) na Univerzitetu u Potsdamu sada je analizirao koje su lozinke najčešće bile u opticaju 2023.

Najgore lozinke

Analiza pokazuje da su korisnici nekreativni pri izboru lozinki. „Čak i ako onlajn usluge pooštre zahteve za lozinkom, 123456789 će jednostavno postati 1234567890“, kaže se u izveštaju.

Iznenađujuće: Čini se da druga strana – sami sajber kriminalci – takođe koriste jednostavna sredstva kada biraju lozinku. „Ovo objašnjava zašto su lozinke kao što su target1234 ili kverti123 korišćene primetno često – i verovatno se mogu povezati sa sajber kriminalcima“, kaže se.

 1. 123456789
 2. 12345678
 3. Zdravo
 4. 1234567890
 5. 1234567
 6. Lozinka
 7. lozinka1
 8. target123
 9. volim те
 10. kverti123
Foto: Pixabay

„Ocena pokazuje koliko je važno zaštititi digitalni identitet. Lozinka je ključ digitalnog sveta. Trebalo bi da naučite da ovo razumete što je ranije moguće“, objašnjava Christian Dorr iz HPI.

Ovo je sigurna lozinka

Ako se vaša lozinka nalazi na gornjoj listi, trebalo bi da je promenite što je pre moguće. Najlakši način je da koristite menadžer lozinki – i pratite savete u nastavku.

 • Vaša lozinka treba da bude duga – najmanje 15 znakova
 • Koristite velika i mala slova, brojeve i posebne znakove u svojoj lozinki
 • Ime unuka, rođendani i opšti uslovi nisu dobre lozinke
 • Nema ponovne upotrebe istih ili sličnih lozinki na različitim uslugama
 • Promena lozinke u slučaju bezbednosnih incidenata i lozinki koje ne ispunjavaju gore navedena pravila
 • Omogućite dvofaktorsku autentifikaciju kad god je to moguće


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

ALKARAZ prvi FINALISTA VIMBLDONA

Španski teniser Karlos Alkaraz plasirao se u finale Vimbldona, pošto je danas u polufinalu pobedio Rusa Danila Medvedeva 6:7 (1:7),…