Ponovo vandalizam u Luvru! Da li je ovoga puta bio lobi farmera? Najpoznatija slika na svetu ponovo se jutros našla na meti aktivista. Srećom, postoji debela zaštita.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Dvojica aktivista su u nedelju ujutro bacila supu na sliku Mona Lize u muzeju Luvr u Parizu. Ovo, između ostalih, prenosi novinska agencija CLPres. Svetski poznata slika Leonarda da Vinčija iz 16. veka nije oštećena. Prozor od neprobojnog stakla štiti sliku.

Dve žene su uzvikivale: „Šta je važnije od prava na zdravu i održivu hranu?“ I dalje: „Naš poljoprivredni sistem je bolestan. Naši farmeri plaču.” Kao i u Nemačkoj, u Francuskoj su trenutno protesti poljoprivrednika. 

Neposredno nakon napada, intervenisali su muzejski radnici koji su prenosivim zidovima pokrivali događaje i govore aktivista.

Uvek Mona Liza

To nije prvi napad na remek delo slikarstva. Mona Liza je bila predmet vandalizma još 1956. godine. Tada je nepoznata osoba polila portret kiselinom. Slika je u to vreme bila često na meti napda. Iste godine, jedan bolivijski turista beskućnik je takođe bacio kamen na portret.

2005. su povećane zaštitne mere za Mona Lizu. Od tada se slika nalazi iza kaljenog stakla u providnoj kutiji koja obezbeđuje idealnu temperaturu i vlažnost. Ruskinja je 2009. godine bacila praznu šoljicu čaja na staklenu vitrinu, lagano je ogrebavši. Godine 2022, muškarac koji je nosio žensku periku pokušao je da razbije staklenu zaštitu. Zatim je namazao tortu na to. Mona Liza nije oštećena.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: