Podeli vest

Prema SZO, postoji alarmantan porast slučajeva morbila u Evropi. Bilo je više od 30.000 slučajeva u periodu od januara do oktobra 2023.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

szo
Foto: Shutterstock

Evropa doživljava alarmantan porast slučajeva morbila. U periodu od januara do oktobra 2023. bilo je više od 30.000 slučajeva morbila, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). U poređenju sa 941 prijavljenim slučajem u celoj 2022. godini, ovo predstavlja povećanje od 30 puta. Tada je 142.000 ljudi umrlo širom sveta od posledica infekcije morbila, piše 20minuten.

U Evropi je porast slučajeva zapravo ubrzan poslednjih meseci. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti ukoliko se ne preduzmu mere za sprečavanje daljeg širenja.

Morbile mogu biti opasne po život

Bolest morbila se u početku manifestuje simptomima kao što su visoka temperatura, kašalj i curenje iz nosa, kao i zapaljenje u nazofarinksu i konjuktivi. Tek nakon nekoliko dana pojavljuje se tipičan kožni osip, koji počinje na licu i iza ušiju, a zatim se širi po celom telu.

Morbili su jedna od najzaraznijih ljudskih bolesti , virus se prenosi udisanjem zaraznih kapljica i kontaktom sa infektivnim izlučevinama iz nosa ili grla. Statistički, jedna bolesna osoba može zaraziti do 18 drugih ljudi.

Takozvana dečja bolest u nekim slučajevima može biti opasna po život zbog teških slučajeva upale pluća i upale mozga. Ako se muškarci inficiraju nakon puberteta, virus izaziva upalu testisa u 15 do 30 odsto, što u retkim slučajevima može dovesti i do neplodnosti. 

Pet smrtnih slučajeva od morbila u Evropi 2023

„Ne samo da smo videli 30-struki porast slučajeva morbila u Evropi, već i skoro 21.000 hospitalizacija i pet smrtnih slučajeva od morbila. Ovo je zabrinjavajuće“, rekao je Hans Henri P. Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu.

Prema SZO, alarmantan ponovni porast slučajeva morbila naglašava važnost identifikovanja niskih stopa vakcinacije i preduzimanja mera za postizanje visokog obuhvata vakcinacijom.

Vakcinacija je jedini način da se zaštitite

„ Vakcinacija protiv malih boginja je jedini način da se deca zaštite od ove potencijalno opasne bolesti“, kaže Kluge. 

Prema planu vakcinacije, dve vakcinacije protiv morbila se preporučuju za uzrast od devet do dvanaest meseci. Ako još niste primili vakcinu i još niste imali morbile, vakcinacija protiv morbila se preporučuje i u odraslom dobu. Nakon dve vakcinacije, doživotno ste zaštićeni.  


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ DANAS dočekuje SARACINA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, saopštila je Služba…