Podeli vest

Zvuk signalizira kraj ciklusa pranja, okrugla vrata se otvaraju, toplota izlazi iz bubnja, tražimo paperjaste peškire koji divno mirišu na prolećnu svežinu… Čekaj malo. Zašto tako mirišu?

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pexels

Šta god da izađe pravo iz mašine za pranje veša, trebalo bi da miriše prijatno. Naročito ako želimo da umotamo svoja sveže oprana tela u to. Glupo je da život ponekad funkcioniše drugačije i svako malo se desi da peškiri za kupanje ispadnu iz bubnja sa čudnim mirisom – da ne kažemo smradom. I šta sada? Sve ispočetka? Polako, polako, loš miris naravno ima vrlo logično objašnjenje. A to je nažalost… bakterija .Oni mogu ili vrebati u samoj mašini za pranje veša, ili su se već udobno smestili u frotir. Znamo šta pomaže – u oba slučaja.

Bakterije u mašini za pranje veša

1. Češće pustite mašinu zagrejanu.
Ekonomični ciklus i niske temperature su naravno primer sa ekološke tačke gledišta. Međutim, bakterije se mogu samo umorno osmehnuti i jednima i drugima. Samo od 60° ih odložite. Zato perite  posteljinu ili peškire na 60 stepeni ili više, tako da se bubanj i tekstil prokuvaju i oslobode dosadnih klica.

2. Ostavite bubanj otvoren nakon pranja.
Veš napolju, vrata zatvorena? Bolje je da pustite mašinu da se malo provetri između ciklusa pranja i da ostavite vrata bar malo otvorena. Na taj način smanjujete rizik od stvaranja buđi i gljivica na minimum.

3. Redovno čistite filter za dlačice i odeljak za deterdžent.
Perete svoju odeću puno radno vreme, tako da unutrašnjost mašine mora da bude besprekorna? Nažalost, nije baš tako jednostavno. Tamo gde voda teče, postoji opasnost od buđi. Tamo gde bakterije prolaze kroz sistem, postoji rizik od bakterija. Zato pažljivo pratite filter za dlačice i pregrade u koje stavljate deterdžent i čistite oba u redovnim intervalima ako je potrebno.

Foto. Pexels

Bakterije na peškirima

1. Uvek pustite da se peškiri pravilno osuše.
Ovo važi pre i posle pranja! Ako svoje mokre peškire bacite u korpu za veš i pustite ih da tamo dugo (u pravom smislu te reči) stoje pre nego što uđu u mašinu, ne bi trebalo da vas iznenade loši mirisi. Bakterije i klice se osećaju kao kod kuće na vlažnom tekstilu.
Upravo zbog toga peškiri ne smeju da se vrate u orman dok se potpuno ne osuše na liniji.
U  samom kupatilu , peškiri za kupanje mogu se brže i bolje sušiti na šinama nego na kukama. Uverite se da ne sede mokri predugo.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ