Podeli vest

Zemlja teži da se pridruži EU već 14 godina. Međutim, mnogi zakoni moraju biti prilagođeni i prevedeni – tu bi sada trebalo da stupi na snagu veštačka inteligencija.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto: Pixabay

ChatGPT glasovni bot iz OpenAI-a je već dugo na svačijim usnama: zahvaljujući svojim raznovrsnim mogućnostima, veštačku inteligenciju redovno koriste studenti, informatičari i mnogi drugi ljudi . U prošlosti, chatbot je bio na naslovnicama za lako rešavanje teških prijemnih ispita, prenosi 20minuten.

Albanija želi da se pridruži EU od 2009. godine

Namenska upotreba koju Albanija sada predviđa za ChatGPT verovatno će biti prva: zemlja želi da koristi glasovni bot da ubrza svoj prijem u EU . Ova balkanska zemlja je 2009. podnela zahtev za pristupanje konfederaciji, a zvanični je kandidat od 2014. godine. Čak i deset godina kasnije, ima još mnogo toga da se uradi, jer albanski zakoni moraju da se prilagode zakonima EU, a zakoni koji važe za celu konfederaciju država moraju biti prevedeni na albanski.

Albanska vlada želi da koristi ChatGPT za ove prevode i prilagođavanja. Korišćeni model takođe ima za cilj da pokaže gde albanski zakoni treba da se menjaju da bi bili u skladu sa propisima EU, piše „Euaktiv”.

ChatGPT je namenjen da zameni „Bataljon advokata“.

Veštačka inteligencija takođe treba odmah da analizira efekte svih mera i izmena zakona – zadatak koji inače zahteva mnogo vremena i raznih stručnjaka. Edi Rama, premijer Albanije od 2013. godine, siguran je da će ChatGPT zameniti „vojsku prevodilaca i bataljon advokata koji koštaju milione evra“.

Ideja za saradnju nastala je tokom telefonskog razgovora Edija Rame, albanskog premijera, i Muratija. „Tražio sam od njih pomoć da se Albanija brže pripremi za članstvo u EU. Ona se smejala i mislila da se šalim“, rekao je Rama.

Potrebno je revidirati 280.000 stranica

Međutim, planovi su brzo postali konkretniji i dogovor je postignut. Projekat, čiji je cilj revizija ukupno 280.000 stranica zakonodavstva, biće predstavljen na samitu EU u Briselu u decembru 2024. godine.

35-godišnja Mira Murati rođena je u Albaniji i od 2018. godine je na poziciji glavnog direktora za tehnologiju u OpenAI. Takođe je nakratko obavljala ulogu generalnog direktora  nakon privremenog odlaska Sema Altmana .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: