Podeli vest

Iz perspektive industrije kafe, potrošači bi se od sledeće godine mogli suočiti sa uskim grlima u snabdevanju i višim cenama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

kafa
Foto: Pixabay

Pozadina je da, prema izvorima iz industrije, kompanije nemaju dovoljno vremena da sprovedu uredbu EU koja je predložena u novembru 2021. i doneta pre oko godinu dana. „Preti nam nedovoljna ponuda na nemačkom i evropskom tržištu. Cene kafe koja je još uvek dostupna će značajno porasti“, saopštilo je Nemačko udruženje kafe, prenosu Watson.

Komisija EU se ne slaže. Na pitanje nemačke novinske agencije, nadležni su rekli da nisu poznate činjenice koje bi dovele do zaključka da će propis povećati cene hrane. Očekuje se veoma ograničen uticaj na cene sirovina obuhvaćenih uredbom.

Holger Preibisch, generalni direktor udruženja za kafu, poziva na odlaganje primene uredbe EU. Reč je o uredbi EU za lance snabdevanja bez krčenja šuma koja je stupila na snagu prošle godine i primenjuje se od 30. decembra. Ovo će ubuduće zahtevati od kompanija da podnesu izjavu dužne pažnje da nijedna šuma nije iskrčena ili oštećena za njihov proizvod nakon 31. decembra 2020. „Lebensmittel cajtung” je u petak izveštavao o zabrinutosti udruženja za kafu. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: