Podeli vest

Počela je sezona alergije na polen. Nemački stručnjak za Focus Online-a Armin Mečkat objašnjava na šta alergičari na polen treba da obrate pažnju pre spavanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Sve više ljudi pati od polenske groznice, poznate i kao alergijski rinitis. Simptomi su različiti i kreću se od curenja iz nosa do svraba i suzenja očiju do otežanog disanja.

Pet jednostavnih večernjih rituala za smanjenje simptoma alergije

Pored klasičnih lekova, postoje i mnoge mere koje oboleli mogu sami da preduzmu. Večernji sati su posebno pogodni za SOS program kako bi se obezbedila što mirnija noć.

Nemački alergolog Armin Mečkat predlaže nekoliko „uradi sam“ saveta kako da opterećenje na telo bude što je moguće manje:

Isperite nosnu sluznicu pre spavanja

Večernji ritual bi trebalo da bude korišćenje nazalnog tuša. Pre spavanja, polen koji se tokom dana nataložio na nosnoj sluzokoži ispire se fiziološkim rastvorom soli koji je dostupan u apotekama ili drogerijama . Tuširanje i pranje kose uveče uklanja alergeni polen i obezbeđuje mirniji noćni san.

Ne skidajte odeću u spavaćoj sobi

Ni u kom slučaju ne treba ostavljati nošenu odeću u prostoru za spavanje, upozorava alergolog. Ostaci polena na tekstilu takođe izazivaju poteškoće sa disanjem, curenje iz nosa i svrab, crvene oči.

Otvaranje prozora samo od 22 časa

Za one koji pate od alergije dobro je da razmisle o paravanima za prozore koji su specijalizovani upravo da spreče ulaz polena. Imali ili nemali paravane, alergolog kaže da prozore na sobi uvek otvorite nakon 22 sata kako bi se prostorija “očistila” os čestica.

Plivanje umesto trčanja

Ukoliko se bavite sportom ili rekreacijom alergolog predlaže da ne prestajete sa tim i predlaže jednu promenu. Umesto uobičajenog jutarnjeg trčanja, možete ići na plivanje. Vlažan vazduh deluje smirujuće na respiratorni trakt.

Preuzmite aplikacije ili na sajtu proverite koncentracije polena

Ako to već niste uradili, obavezno preuzmite aplikaciju za merenje polena. Ovo vam pomaže da uvek budete u toku kada je u pitanju nivo polena i da se pripremite za sledeći dan.

Naravno, svi saveti ne zamenjuju posetu alergologu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: