Podeli vest

Američki analitičar Januš Bugajski tvrdi da SAD i EU pale balkanski fitilj vršeći pritisak na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

KFOR KOSOVO
foto: Shutterstock

On je u tekstu za “Geopost” rekao da pristalice ZSO tvrde da ona neće kršiti kosovski ustav, ali da bi to u praksi moglo da ima ozbiljne negativne posledice.

Bugajski je naveo da je svaki sporazum zasnovan uglavnom na etničkoj pripadnosti u kojem, kako tvrdi, susedna država ne priznaje nezavisnost takozvanog Kosova, recept za sukob, preneo je “Reporteri”.

On je naglasio da postojeće opštine sa srpskom većinom već nude manjinskoj lokalnoj zastupljenosti pravo na imenovanje policajaca, obrazovanje na srpskom jeziku i mnoge druge pogodnosti.

Bugajski tvrdi da istovremeno, Beograd podriva integritet takozvanog Kosova preko svojih, kako je naveo, “paralelnih” institucija na severu i direktno se meša u politiku KiM kontrolišući Srpsku listu, stranku koja, kako tvrdi, ima nesrazmerna ovlašćenja u parlamentu i garantovane ministre u vladi.

Prema njegovom mišljenju, subverzija je, takođe, evidentna u prekograničnim kriminalnim mrežama, medijskim dezinformacijama i omogućavanju ruske infiltracije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: