Podeli vest

Američki državni dug je prvi put u istoriji premašio 34 biliona dolara pošto je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo da je “ukupni neizmireni javni dug” SAD porastao na 34,001 biliona dolara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Predsednica američkog Komiteta za odgovorni federalni budžet Maja Mekginis je ovu brojku nazvala “zaista depresivnom”, prenosi CNN.

“Amerika jednostavno ne može da prestane sa zaduživanjem iako je nivo duga opasan kako za našu privredu, tako i za našu nacionalnu bezbednost”, izjavila je Mekginis.

Rast državnog duga u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama izaziva sve veću zabrinutost zbog naglog rasta kamatnih stopa koji povećava cene servisiranja duga.

Fondacija Piter Dži Piterson tvrdi da američka vlada troši dve milijarde dolara dnevno samo na otplatu kamata na dugove. Vlada Sjedinjenih Američkih Država će u roku od 10 godina potrošiti više novca na otplatu kamata nego što tradicionalno ukupno troši na istraživanje, razvoj, infrastrukturu i obrazovanje, navodi pomenuta fondacija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: