Podeli vest

Holivudski filmski i televizijski scenaristi počinju danas štrajk, što će napraviti velike probleme u Holivudu, dok se sama industrija zabave bori sa tektonskim promenama koje je napravio rast striming platformi.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

holivud
Foto: Shutterstock

Udruženje scenarista Amerike (WGA) pozvalo je na prvi štrajk posle 15 godina, pošto nije došlo do dogovora sa studijima.

“Pregovori sa studijima i sa striming platformama su propali. Mi smo u štrajku”, navodi se na sajtu Udruženja, preneo je “Glas Amerike”.

Poslednji pregovori da se izbegne štrajk filmskih i televizijskih scenarista, završili su se bez dogovora, navela je i grupa koja zastupa holivudske studije.

Alijansa filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) koja zastupa Komkast korporaciju, Dizni, Vorner Bros, Netfliks i još stotine produkcijskih kompanija, navela je da je ponudila “velikodušna povećanja kompenzacija” u pregovorima sa WGA.

Oko 11.500 članova WGA zatim je prenelo predsednicima sindikata da odluče da li će početi štrajk u utorak, čim im trenutni ugovori isteknu.

Pregovarači holivudskih pisaca scenarija za filmove i serije ušli su u ponedeljak u poslednju seriju razgovora u pokušaju da se izbegne štrajk koji bi potresao industriju televizijske produkcije koja se već bori sa problemima.

Scenaristi kažu da ih je finansijski pogodio procvat striming platformi, delimično zbog toga što su sezone bile kraće, a plaćanja niža.

Oni su tražili veće plate i promenu prakse u industriji za koju kažu da ih prisiljava da rade više za manje para.

Polovina pisaca televizijskih serije sada radi za minimalac, u poređenju sa sezonom 2013/2014. kada je toliko zarađivala trećina scenarista, prema statistikama udruženja.

Prosečna plata za pisce koji primaju veće plate, pala je za četiri procenta u protekloj deceniji. Veštačka inteligencija (AI) je još jedno od pitanja u pregovorima.

Udruženje američkih scenarista želi da obaveže studija da se spreči da AI kreira nova scenarija od postojećih tekstova autora.

Pisci takođe žele da budu sigurni da im neće biti traženo da preuređuju scenarija koja je kreirala veštačka inteligencija.

Netliks bi mogao da bude izolovan od brzih posledica, jer se fokusira na globalnu publiku i ima produkciju i van Amerike, dodaje “Glas Amerike”.

Poslednji štrajk je bio 2007. i 2008. godine i trajao je 100 dana. Koštao je državu 2,1 milijardu dolara i doprineo je klizanju već krhke ekonomije u recesiju, navodi Institut Milken.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: