Podeli vest

U 15 gradovima širom Sjedinjenih Država zaživela je funkcija “noćnog gradonačelnika”, čija je uloga da osigura vezu između lokalne vlasti i biznisa noćnog života.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto:Pixabay

Među tom gradovima su Vašington, Pitsburg, Orlando, Nju Orleans i Njujork, poznat po tome što je grad koji nikad ne spava. Zvaničnici velikih američkih urbanih centara, tek su nedavno shvatili potrebu da noćnom životu daju poštovanje koje zaslužuje, a ne da ga tretiraju kao smetnju koja mora biti obuzdana.

“Noćni život doprinosi sa 35 milijardi dolara ekonomskih aktivnosti u ekonomiji Njujorka i podržava skoro 300.000 radnih mesta, te obezbeđuje 700 miliona dolara u lokalnim poresknim prihodima”, kaže Hoze Soegard, zamenik direktora Gradske kancelarije za noćni život, koja je osnovana pre otprilike pet godina, prenosi Glas Amerike

. To je trend koji je započeo u inostranstvu, većina noćnih gradonačelnika nema regulatorna ovlašćenja. Noćne gradonačelnike ima više od 50 gradova širom sveta, uključujući Amsterdam, Pariz, London i Berlin.

“To je promena paradigme u načinu na koji gledamo na noćni život. Generalno, noćni život je posmatran kao teret ili sektor koji zahteva strogu regulativu”, kaže Salah Kapari, neformalno poznat kao noćni gradonačelnik Vašingtona, iako je njegova stvarna titula – direktor Kancelarije gradonačelnice za noćni život i kulturu.

Prema njegovim rečima, noćni život i kulturnu ekonomiju treba doživljavati više kao bogatstvo koje treba podići, koje treba regulisati u razumnim granicama, kojem su potrebne politike i prakse koje podržavaju njegov rast.

Industrija noćnog života u Vašingtonu donosi 7,1 milijardu dolara godišnjeg prihoda, doprinoseći tom gradu sa 562 miliona dolara godišnjeg prihoda od poreza. Industrija takođe obezbeđuje oko 65.000 radnih mesta. K

ancelarija za noćni život i kulturu, osnovana 2018. godine, takođe se fokusira na pitanja poput potreba radnika u noćnim smenama, pritužbi na buku i smeće, i noćni prevoz.

Pozicija noćnog gradonačelnika trenutno je upražnjena u Njujorku, ali tamošnja Kancelarija za noćni život nastavlja da pruža usluge uglavnom malim i srednjim preduzećima koja dominiraju noćnim životom, pomažući im da se snalaze u gradskoj birokratiji i agencijama.

„Stvorili smo besplatne usluge posredovanja za biznise noćnog života i njihove susede kako bismo pomogli u rešavanju sporova oko kvaliteta života pre nego što pozivanje na zakone postane neophodno“, kaže Soegard.

Grad Orlando na Floridi zaposlio je noćnog gradonačelnika nakon što je imao problema u svom centralnom biznis distriktu u večernjim i noćnim satima.

“Bilo je mnogo gužve i zastoja, posebno u saobraćaju u 2 sata ujutro, kada se barovi zatvaraju i ljudi idu kućama. Bilo je dosta neefikasnosti”, kaže Dominik Greko, prva noćna gradonačelnica Orlanda.

Njena zvanična titula bila je „menadžerka za noćnu ekonomiju“, a na toj poziciji je bila četiri godine, do marta 2021.

„Bilo mi je iznenađujuće koliko malo opštinske vlasti znaju o svetu noćnog života i onome što se noću dešava u njihovom centru grada, te kako je najbolje biti progresivniji i proaktivniji u tome“, kaže Greko.

Džes Reja, docent nauke o podacima na Univerzitetu u Virdžiniji, bila je članica noćnog saveta u Montrealu, Kanada, od 2020. do 2022. godine, gde je radila na istraživanju podataka i politika noćnog upravljanja.

Reja kaže da je krajnje vreme da američki gradovi promene percepciju o noćnom životu, sa problema na priliku.

„Imati noćnog gradonačelnika je način da kažemo da brinemo o našim građanima tokom ciklusa od 24 sata. Želimo da imamo življi noćni život. Želimo da imamo manje sukoba noću”, kaže ona.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: