Podeli vest

Toplotni talas zahvata delove južne Evrope i severozapadne Afrike, sa potencijalom da obori rekordne temperature u narednim danima.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Meteorolozi kažu da je na rast temperature imao utjecaj anticiklon nazvan Kerber ili Cerberus. Ovo područje visokog pritiska počelo je u Sahari pre nego što je krenulo preko severne Afrike, a zatim stiglo na Mediteran.

Grčke vlasti danas su na nekoliko sati zatvoriti Akropolj kako bi zaštitile posetioce od toplotnog talasa koji je pogodio ovu zemlju i druge zemlje južne Evrope.

Vlasti su pozvale i kompanije da se prilagode radu od kuće.

Temperaturni rekord Evrope od 48,8 bi mogao biti oboren

Italijanska ostrva Sardinija i Sicilija su takođe pogođene ovim talasom i narednih dana mogla bi da dostignu temperatru od 48 stepeni Celzijusa, a rekord drži august 2021. godine kada je temperature na Siciliji iznosila 48,8 stepeni Celzijusa. što je najviša temperature ikad zabeležena u Evropi.

Novo ime toplotnog talasa – lađar mrtvih duša

‌Italijanski meteorolozi sledeću fazu toplotnog talasa nazivaju „Haron“ – referišući se na lađara iz grčke mitologije koji prevozi mrtvace na onaj svet.

Rim, Bolonja i Firenca su među 10 italijanskih gradova koji su trenutno pod crvenim meteoalarmom zbog ekstremnih vrućina.

Španska meteorološka služba saopštila je da bi termometri mogli da dostignu temperaturu od 45 stepeni Celzijusa.

Vlasti su zabranile pristup prirodnim rezervatima i šumama kako bi smanjile rizik od šumskih požara, dok su opštine otvorile klimatizovane prostore u javnim zgradama kako bi se ljudi sklonili od vrućine.

Može li rekord u Srbiji biti oboren?

Najviša temperatura od + 44.9оC, izmerena je 24.07.2007. godine u Smedervskoj Palanci.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će tokom druge dekade jula u Srbiji biti veoma toplo, sa temperaturama od 35 do 40 stepeni Celzijusa tako da, za sada, nema naznaka da bi ovaj rekord mogao biti oboren.

Istog dana 24.07.2007. godine, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u 15 časova u Beogradu je izmerena je temperatura od 43 stepena Celzijusa, što za prestonicu predstavlja najvišu temperaturu od kada postoje merenja.

Najviša temperatura ikada izmerena na zemlji zabeležeba je u Libiji, a termometar je13.09.1922. pokazao 57.8°C    


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: