Protiv je bilo 36 senatora, a 12 republikanaca se pridružilo 49 demokrata za usvajanje predloga zakona, preneo je AP.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sad
Foto: Shutterstock

Američki Senat usvojio je predlog zakona o zaštiti istopolnih brakova, što predstavlja meru koja je odgovor na zabrinutost da bi Vrhovni sud mogao da poništi odluku iz 2015. godine kojom su legalizovani u celoj zemlji.

Predlog zakona, kojim bi se osiguralo da istopolni brakovi budu sadržani u saveznom zakonu, odobren je u utorak sa 61 glasom, što je jedan više od potrebnih 60 za njegovo usvajanje.

Protiv je bilo 36 senatora, a 12 republikanaca se pridružilo 49 demokrata za usvajanje predloga zakona, preneo je AP.

Lider demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, rekao je da se zakon “predviđeno čeka” i da je deo američkog “teškog, ali neumoljivog marša ka većoj jednakosti”.

Na Predstavničkom domu je sada da odobri predlog Senata, pre nego što bude poslat predsedniku DŽozefu Bajdenu da ga potpiše kako bi postao zakon.

Bajden je pohvalio dvostranačko glasanje i rekao da će potpisati zakon „brzo i sa ponosom“ ukoliko ga usvoji Predstavniccki dom.
On je rekao da će to osigurati da LGBTQ omladina “odraste znajući da i oni mogu da vode srećan život i da grade sopstvene porodice”.

Dvostranački pregovori u Senatu počeli su ovog leta i dali su pristalicama novi optimizam.

Zakon ne bi primorao nijednu državu da dozvoli istopolnim parovima da se venčaju, ali bi zahtevao od država da priznaju sve brakove koji su bili legalni tamo gde su sklopljeni i zaštite trenutne istopolne zajednice, ukoliko bi odluka suda iz 2015. godine bila poništena.

Predlog zakona dolazi u momentu kada se LGBTQ zajednica suočila sa nasilnim napadima, poput onihu kojima je nedavno ubijeno pet ljudi i povređeno najmanje 17, navodi AP.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: