Podeli vest

Tri kineska astronauta stigla su jutros na kinesku svemirsku stanicu, gde će se sedam dana preklapati sa tročlanom posadom koja je već tu, javio je AP.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

šendžou
Foto:Tanjug/Ren Junchuan/Xinhua via AP

Troje astronauta poletelo je juče u svemirskoj letelici Šendžou-15, kako bi izvršili prvu smenu posade na Kineskoj svemirskoj stanici, a koja predstavlja drugu naseljenu stanicu u niskoj orbiti u istoriji.

Svemirska letelica Šendžou-15 (Božanski brod) i njena tri putnika stigli su na raketi Long Marć-2F iz lansirnog centra Điukuan u pustinji Gobi na severozapadu Kine, izvestila je kineska državna televizija ČTV.

Šendžou-15 je poslednja od 11 misija u nizu, čiji je krajnji cilj sklapanje „Nebeske palate“, kako se stanica sa više modula još naziva u Kini.

Očekuje se da će se prethodni članovi posade, koji su stigli početkom juna, vratiti na Zemlju početkom decembra, nakon jednonedeljne primopredaje koja će utvrditi sposobnost stanice da privremeno izdrži šestoro astronauta, što bi bio još jedan rekord za kineski svemirski program, dodaje ČTV.

Stanica ima projektovani vek trajanja od najmanje jedne decenije, a očekuje se da će astronauti izvesti više 1.000 naučnih eksperimenata – od proučavanja prilagođavanja biljaka svemirskim okolnostima, do toga kako se tečnost ponaša u uslovima mikrogravitacije.

Kineski svemirski letovi s ljudskom posadom počeli su 2003. godine, kada je bivši pilot borbenog aviona Jang Livej poslat u orbitu u kapsuli, Šendžou-5, i postao prvi Kinez u svemiru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: