Podeli vest

Američka ministarka finansija Dženet Jelen završila je četvorodnevne razgovore u Kini upozorenjem bankama i izvoznicima te zemlje da će Vašington “krenuti na njih” ako pomažu jačanju vojnih kapaciteta Rusije.

Autor : Bilten.rs , Izvor :Tanjug

Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana

“Naglasila sam da kompanije, uključujući i one u NR Kini, ne smeju da pružaju materijalnu podršku ruskom ratu i da će se suočiti sa značajnim posledicama ako to učine”, navela je Jelen, objavio je Blumberg.

Kako je rekla, sve banke koje omogućavaju značajne transakcije koje usmeravaju vojnu robu ili robu dvostruke namene ka ruskoj odbrambenoj industriji izlažu se riziku američkih sankcija”, poručila je Jelen. Kako je navedeno, Bajdenova administracija pokušava da se obračuna sa kompanijama širom sveta koje pomažu Rusiji da izbegne mrežu sankcija koje su SAD i njeni saveznici uveli Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Jelen je u Pekingu zapretila sankcijama na dan kada je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov stigao u Peking kako bi razgovarao o raznim pitanjima, među kojima je i sukob u Ukrajini.

Dok Kina svoj stav o ratu u Ukrajini opisuje kao neutralan, kako je navedeno, od njegovog početka uvećana je trgovina dve zemlje. Jelen je najavila da će novi razgovori biti započeti sledeće nedelje sastankom dve američko-kineske radne grupe u Vašingtonu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: